zondag, februari 15, 2009

'Hollandse' xtc bedreigt Braziliaanse jeugd

SAO PAULO - De chemische drug ecstasy (xtc), veelal afkomstig uit Nederland, dreigt een steeds groter probleem te worden voor de Braziliaanse jeugd uit betere kringen. Corrupte agenten zien studenten met drugs als een lucratieve bron van inkomsten door ze af te persen. Dat berichtte The New York Times zondag.
Steeds meer Braziliaanse studenten stappen op het vliegtuig naar Amsterdam om xtc-pillen te kopen sinds het Zuid-Amerikaanse land in de ban is van dancefeesten, aldus een Braziliaanse drugsexpert. Eenmaal terug dreigen flinke straffen, tenzij ze de politie voor veel geld kunnen omkopen.
De straffen op drugshandel zijn sinds 2006 verhoogd naar acht tot twintig jaar celstraf, voor moord is dat zes tot twintig jaar.
Corrupte agenten zien de rijke, studerende jeugd als nieuwe melkkoe. De jacht op drugshandel heeft zich voor een deel van de sloppenwijken verplaatst naar universiteiten en clubs. Agenten in burger proberen de studenten op heterdaad te betrappen.
Zo dreigen de corrupte dienders jongeren met enkele pillen of wiet op zak aan te klagen voor drugshandel, tenzij ze vele duizenden, soms honderdduizenden, dollars betalen, aldus de krant.
Niet iedereen lukt het om de gevangenis met smeergeld te ontwijken, waardoor vele honderden studenten in de beruchte Braziliaanse gevangenissen vastzitten wegens drugshandel.
Een 24-jarige student die op het vliegveld van Sao Paulo met wiet uit Amsterdam werd gepakt betaalde 13.000 dollar (10.000 euro) aan een agent. Dat was niet voldoende om een aanklacht wegens drugshandel te voorkomen. Hij kreeg vijfeneenhalf jaar cel.
(Bron)

De corruptie ligt zeker ook aan Nederland?

Geen opmerkingen: