donderdag, februari 19, 2009

Kroes ziet wat licht aan het eind van de tunnel

BRUSSEL - Vanuit de Verenigde Staten zijn er voorzichtige signalen dat de bodem van de economische crisis is bereikt. Eurocommissaris Neelie Kroes (Concurrentie) leidt dat af uit gesprekken die ze momenteel voert met Europese bankiers over het aanpakken van de crisis.
''Bankiers die veel zaken doen met Amerikaanse banken zien weer wat licht aan het einde van de tunnel'', zei Kroes donderdag tegen Nederlandse journalisten in Brussel. Investeringen in de VS beginnen weer aan te trekken, mede dankzij de reddingsplannen van de nieuwe regering.
Dat betekent overigens niet dat Kroes optimistisch is over de korte termijn, zeker niet over de situatie in Europa. Het vertrouwen bij de banken is volgens haar nog steeds niet terug. ''Ze lenen alleen aan de goede klanten.''
Kroes spreekt met bankiers omdat ze werkt aan een oplossing voor de 'rommelkredieten', die een belangrijke oorzaak zijn voor het uitblijvende vertrouwen in de financiële wereld.
Volgende week hoopt de eurocommissaris hiervoor een plan te presenteren. Over de inhoud wilde ze donderdag nog niet veel kwijt, alleen dat ze lidstaten en banken de ruimte wil laten voor uiteenlopende oplossingen. ''Er is niet één recept.''
Kroes sprak opnieuw haar zorgen uit over het protectionisme dat bij EU-lidstaten de kop opsteekt bij het bestrijden van de crisis. Eerder haalde ze al hard uit naar Frankrijk, dat zijn noodlijdende autoindustrieën wil steunen, maar alleen op voorwaarde dat ze geen Franse fabrieken sluiten.
Volgens Kroes is protectionisme ''de dood in de pot'' omdat het de marktwerking in de EU verstoort. De Franse autosector ziet overigens zelf ook weinig in het plan van de regering, heeft Kroes begrepen.
(Bron)

Geen opmerkingen: