woensdag, augustus 12, 2009

Persbureau lekt privénummers bekende Nederlanders

AMSTERDAM - Door een verkeerd ingestelde server van persbureau GPD in Den Haag waren de privénummers van duizenden bekende en minder bekende Nederlanders vindbaar bij zoekmachine Google.
Daaronder waren die van politici als Geert Wilders en premier Balkenende, en bekende Nederlanders als Mart Smeets, Jort Kelder en Felix Meurders.
Dat meldt technologiesite Tweakers.net, dat het lek ontdekte. De GPD is een persbureau dat regionale dagbladen van landelijk nieuws voorziet. Het persbureau bleek zijn contacten te hebben opgeslagen in een database die alleen binnen het netwerk van de organisatie toegankelijk zou moeten zijn.
Door een configuratiefout bleek de server echter ook via internet bereikbaar. Zoekmachine Google indexeerde de database, waardoor duizenden telefoonnummers van bekende en onbekende Nederlanders online belandden.
Daaronder was onder meer het mobiele telefoonnummer van PVV-leider Geert Wilders, maar ook die van Jort Kelder, Frits Wester, Mart Smeets, Felix Meurders en Gerard Spong. Nummers van Jan-Peter Balkenende en Marco Borsato bleken verouderd.
De GPD reageert tegenover Tweakers.net verbaasd op het lek. Een externe partij zou verantwoordelijk zijn, en gaat het lek snel verhelpen, aldus een woordvoerster.
(Bron)

Inmiddels zou dat gebeurd zijn, en is de Google-cache ook leeg.

Geen opmerkingen: