'Breinstimulatie laat mensen in slowmotion bewegen'
AMSTERDAM – Britse wetenschappers zijn er in geslaagd om mensen in slowmotion te laten bewegen door hun hersenen te stimuleren met elektriciteit.
Onderzoekers van het University College in Londen plaatsten elektroden op het hoofd van veertien proefpersonen en wekten een zwak elektrisch stroompje op in hun brein.
Vervolgens moesten de deelnemers aan het experiment een puntje op een computerscherm zo snel mogelijk in een bepaalde richting verplaatsen met behulp van een joystick.
Wanneer hun hersenen werden gestimuleerd met de elektroden, daalde hun snelste tijd met gemiddeld 10 procent.
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology.
Bij het experiment werden vooral de zogenaamde snelle hersengolven van de proefpersonen gestimuleerd.
De activiteit van snelle hersengolven oftewel beta-golven is het grootste als mensen kracht zetten met hun spieren in een onveranderlijke houding, bijvoorbeeld bij het vasthouden van een boek. Zodra iemand in beweging komt, neemt de activiteit van snelle hersengolven normaal gesproken af.
Het Britse experiment bewijst volgens de wetenschappers dat de handelingssnelheid van mensen achteruit gaat als de beta-golven in de hersenen kunstmatig wordt gestimuleerd.
“We hebben voor het eerst aangetoond dat de activiteit van beta-golven de bewegingen van mensen kan vertragen”, aldus onderzoeker Peter Brown in het tijdschrift New Scientist.
De wetenschappers hopen dat hun bevindingen kunnen worden gebruikt bij de behandeling van motorische ziektes.
Het is al langer bekend dat mensen die lijden aan de ziekte van Parkinson ook meer zogenaamde beta-activiteit vertonen in hun hersenen. Het nieuwe onderzoek suggereert dat de vertraagde bewegingen van Parkinson-patienten een direct gevolg zijn van dat verschijnsel.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten