vrijdag, oktober 09, 2009

Buma/Stemra schrapt omstreden embedtarief

AMSTERDAM - Buma/Stemra gaat toch geen vergoedingen innen voor het embedden van muziekclips door particulieren op bijvoorbeeld niet-commerciƫle weblogs.
Eerder deze maand ontstond veel commotie toen de rechtenorganisatie een folder publiceerde waaruit bleek dat Buma/Stemra voor het embedden van maximaal zes muziekfragmenten, bijvoorbeeld videoclips op Youtube, voortaan 130 euro per jaar in rekening wilde brengen.
Dat plan leidde tot grote beroering onder webloggers, en ook in de Tweede Kamer. Het CDA, GroenLinks en de SP stelden kamervragen. Ze waren ongerust dat de maatregel zou leiden tot hoge rekeningen voor ouders wier kroost muziek op Hyves postte en dat innovatie op internet zou worden belemmerd. Ook hadden ze twijfels bij de juridische basis voor de plannen.
In een persverklaring laat Buma/Stemra, dat de rechten vertegenwoordigt van tekstschrijvers, componisten en muziekuitgevers, vrijdag weten dat de commotie de organisatie niet onberoerd heeft gelaten. Na overleg met brancheorganisatie Voice heeft Buma/Stemra besloten het omstreden tarief "niet ten uitvoer te brengen".
Wel blijft Buma/Stemra van mening dat voor gebruik van muziek op internet betaald moet worden. De organisatie gaat daarover, samen met Voice, in gesprek met onder meer het ministerie van Justitie.
Voor het plan van Buma/Stemra ontbrak politieke steun, zo blijkt uit een reactie van minister Hirsch Ballin van Justitie en staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken. Die "waren aanvankelijk ontstemd over het voorgenomen besluit van Buma/Stemra" en zijn "tevreden" dat het niet doorgaat.
Volgens de bewindslieden leidde het plan tot verwarring bij internetgebruikers. Bovendien was het in strijd met een afspraak tussen de auteursrechtenorganisaties en het bedrijfsleven, die inhoudt dat over eventuele nieuwe tarieven eerst overleg met gebruikers dient plaats te vinden.
(Bron)

Geen opmerkingen: