donderdag, oktober 08, 2009

'Niet nodig alle seinen aan te pakken'

DEN HAAG - Topman Bert Klerk van spoorbeheerder ProRail vindt het niet nodig om alle zesduizend seinen op het spoornet veiliger te maken.
Volgens hem is dat alleen nodig op de meest risicovolle plekken, gekoppeld aan een basisnet voor transporten van gevaarlijke en giftige stoffen.
Klerk zei dit donderdag na een hoorzitting in de Tweede Kamer. De Kamer praat later op de dag met verkeersminister Camiel Eurlings over veiliger spoor.
Klerk zei dat het aan minister en Kamer is om te besluiten hoeveel seinen precies moeten worden opgetuigd.
Volgens Pieter van Vollenhoven van de Onderzoeksraad voor Veiligheid moeten na de recente treinbotsing in Barendrecht alle seinen voorzien worden van het moderne atb-vv-systeem tegen door rood rijden. ''Atb-vv op alle seinen is overbodig en een desinvestering'', aldus Klerk.
De minister praat met provincies en gemeenten over zo'n basisnet voor gevaarlijke stoffen. Hij denkt dat overleg eind dit jaar of begin 2010 af te ronden. Dat basisnet moet er volgens Klerk snel komen om het aantal seinen met ATB-vv verder te kunnen uitbreiden.
Volgens de huidige plannen worden tot eind 2010 iets meer dan 1250 seinen aangepakt en voorzien van ATB-vv.
Vorig jaar zijn er 240 gevallen van door rood rijden geweest. ''Dat is nog steeds veul te veul'', zei Klerk. Een van de mogelijke oorzaken is dat seinen onduidelijk zijn en op de juiste plaats moeten worden gezet.
''Dat zijn we aan het doen'', aldus de ProRail-directeur.
(Bron)

Geen opmerkingen: