donderdag, oktober 08, 2009

Met bruut geweld op zoek naar maanwater

HOUSTON - Brute kracht. Daarmee wil de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie vrijdag een van de meest geavanceerde experimenten ooit uitvoeren. Met enorme snelheid worden een draagraket en een sonde op het oppervlak van de maan afgeschoten.
In de stofwolken hopen wetenschappers sporen van water en ijs te vinden, van levensbelang voor een eventuele kolonisatie van de maan.
De missie begon in juni, toen de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA twee maansatellieten lanceerde. Een van de twee brengt momenteel het oppervlak van de maan nauwkeurig in kaart, zodat wetenschappers geschikte landingsplekken voor nieuwe maanverkenners kunnen uitzoeken.
De tweede satelliet, de Lunar CRater Observation and Sensing Satellite (Lcross), is betrokken bij het experiment van vrijdag.
De inslagen vinden plaats rond 1 uur 's middags Nederlandse tijd. Als eerste stap wordt de verder nutteloos geworden draagraket die de LRO en de Lcross naar de maan heeft gebracht, afgeschoten op een krater bij de zuidpool van de maan. Dat gebeurt met een snelheid van ongeveer 9000 kilometer per uur.
Door de botsing ontstaat een metersdiepe krater in het maanoppervlak. Alles wat zich op en onder de grond bevindt, wordt opgeworpen in een ongeveer 10 kilometer hoge stofwolk, zo is de verwachting. Daar vliegt de Lcross doorheen.
Voordat de satelliet vier minuten later zelf inslaat, moet de sonde gegevens over de inhoud van de stofwolk terugsturen naar de aarde.
De inslag van de Lcross zelf veroorzaakt een tweede stofwolk. Beide inslagen worden vanaf de aarde en door ruimtetelescopen rond de aarde nauwlettend in de gaten gehouden.
Omdat de inslagen overdag plaatsvinden, zijn ze vanuit Nederland niet te zien, maar de NASA zendt het experiment rechtstreeks uit op zijn website.
(Bron)

Geen opmerkingen: