donderdag, oktober 08, 2009

Kamer bezorgd over aanzien Koninklijk Huis

DEN HAAG - De Tweede Kamer maakt zich grote zorgen over de schade die het aanzien van het Koninklijk Huis oploopt door recente kwesties als het vakantiehuis in Mozambique en omstreden fiscale constructies vanuit Paleis Noordeinde.
In het debat donderdag met premier Jan Peter Balkenende sprak VVD-Kamerlid Willibrord van Beek van ''blunders''.
Hij constateerde bovendien dat Balkenende niet altijd goed op de hoogte wordt gehouden door de leden van de koninklijke familie.
Ook de SP eiste een steviger regie van de premier. ''Ik wil regie van de minister-president en terughoudendheid van de leden van het Koninklijk Huis.''
Zorgen zijn er ook bij coalitiepartijen CDA en PvdA. ''Het is van groot belang dat de leden van ons koningshuis van onbesproken gedrag zijn. We hechten eraan dat het imago geen schade oploopt'', aldus PvdA-Kamerlid Anja Timmer.
PvdA, SP en PVV pleiten voor bezuinigingen op het Koninklijk Huis. PvdA en SP vinden dat de Oranjes zelf moeten opdraaien voor de kosten van privévluchten.
De leden van het Koninklijk Huis mogen elk jaar maximaal ruim 610.000 euro declareren voor privégebruik van onder andere het regeringsvliegtuig.
''Ik vind dat wat privé is, ook privaat moet worden gefinancierd'', zei Anja Timmer. Dat geldt volgens haar ook voor de onderhoudskosten van de Groene Draeck, het jacht dat koningin Beatrix als prinses cadeau kreeg van het Nederlandse volk.
Voor ingrijpend onderhoud is de komende twee jaar 326.000 euro nodig. ''Bij het cadeau werd ook het onderhoud toegezegd, maar dan nog heb ik kanttekeningen bij de hoogte van het bedrag en de uitvoering van de werkzaamheden door de marinewerf'', aldus Timmer.
Volgens SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak moet het Koninklijk Huis bijdragen als er als gevolg van de economische crisis flink moet worden bezuinigd. Zo zouden volgens hem ook de toelagen voor de leden van het Koninlijk Huis moeten worden bevroren.
Hij bepleitte verder een modernisering van de monarchie. Hij vroeg Balkenende een schets te geven hoe een ''symbolische functie'' voor het Koninklijk Huis er in de toekomst uit zou kunnen zien.
PVV-Kamerlid Hero Brinkman wil dat Balkenende 20 procent bezuinigt op de toelagen van leden van het Koninklijk Huis.
Hij vindt het niet te verkopen dat topambtenaren op allerlei terreinen op zoek zijn naar miljardenbezuinigingen, maar dat het koningshuis buiten schot blijft.
Van het CDA hoeven prins Willem-Alexander en prinses Máxima zich niet terug te trekken uit hun vastgoedproject in Mozambique.
''Het is niet aan ons om welke stekker waar dan ook uit te trekken'', zei CDA-Kamerlid Liesbeth Spies. ''Alleen de kroonprins en zijn echtgenote gaan over dat huis.''
Wel had Spies vragen over de stichting waarin de bouw van het vakantiehuis is ondergebracht. Het CDA wil weten wat de rol is van de stichting en of die ook verantwoording aflegt aan de premier.
De regeringspartij pleitte niet voor een bevriezing of een teruggang van de salarissen van koningin Beatrix, Willem-Alexander en Máxima.
Alleen als de cao voor ambtenaren wordt opengebroken en voor volgend jaar een nullijn wordt vastgesteld, moet dat volgens het CDA ook gelden voor de uitkeringen aan het Koninklijk Huis.
(Bron)

Geen opmerkingen: