donderdag, oktober 08, 2009

Onverminderd veel geweld tegen hulpverleners

DEN HAAG - Werknemers met een publieke taak, zoals buschauffeurs en hulpverleners, worden onverminderd vaak geconfronteerd met agressie en geweld. Onderzoek leert dat vorig jaar 65 procent van die werknemers te maken heeft gehad met ongewenst gedrag.
De agressie en het geweld zijn daarmee nauwelijks afgenomen ten opzichte van 2007. Het kabinet wil agressie en geweld tegen onder meer hulpverleners terugdringen tot 51 procent in 2011.
Om dat doel alsnog te bereiken, moeten werkgevers zich meer inzetten. Dat hebben de ministers van Binnenlandse Zaken en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid donderdag aan de Tweede Kamer geschreven.
Ze kondigen aan dat de Arbeidsinspectie extra zal controleren op de bescherming van werknemers tegen agressie en geweld.
Vooral personeel bij de NS, in gevangenissen, in de jeugdzorg en op ambulances had vorig jaar vaak te maken met agressie en geweld, zo blijkt uit het onderzoek van de Universiteit van Tilburg.
Gemiddeld werden werknemers vijftien keer geconfronteerd met ongewenst gedrag. Dat is evenveel als in 2007. De omvang van fysiek geweld is wel gedaald.
Werknemers bij de NS, uitkeringsinstantie UWV en in gevangenissen hebben nu beduidend meer last van agressie en geweld dan in 2007. Bij de politie is het probleem juist een stuk minder geworden.
De onderzoekers concluderen dat ondanks twee jaar extra aandacht het probleem niet in alle publieke sectoren hoog op de agenda staat. Die tekortkoming speelt zowel onder leidinggevenden als onder het personeel op de werkvloer.
Daarnaast blijven geweld en agressie moeilijk aan te pakken, omdat werknemers maar mondjesmaat aangifte doen van incidenten.
Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) concludeert in een brief aan de Tweede Kamer dat de vele aandacht ervoor heeft gezorgd dat het probleem duidelijk op de kaart is gezet. Ze stelt dat de tolerantie voor agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak is afgenomen.
De bewindsvrouw constateert echter ook dat ze de doelstelling om agressie en geweld fors terug te dringen, niet dreigt te halen. Dat komt mede doordat werkgevers de daders onvoldoende aanpakken, bijvoorbeeld door aangiftes aan te moedigen en schade te verhalen.
Ter Horst neemt daarom een reeks maatregelen om werkgevers aan te sporen meer actie te ondernemen.
(Bron)

Geen opmerkingen: