vrijdag, september 10, 2010

'Agenten vaker thuis bedreigd'

VENLO - Agenten worden steeds vaker thuis bedreigd. Hun gezin heeft ook onder deze bedreigingen te lijden. Dat zei korpschef Bryan Rookhuijzen van de politie Limburg-Noord donderdag.
Waar het vroeger om zeer incidentele gevallen ging, ziet Rookhuijzen nu een nieuwe trend in de samenleving. ''Dienders weten dat ze niet altijd tegenover lieverdjes staan in hun werk. Maar wat nu gebeurt, is dat agenten in hun privé-omstandigheden bedreigd worden'', zei de korpschef.
Dat heeft ertoe geleid dat enkele politiemensen thuis camerabewaking of persoonsbeveiliging kregen, of zelfs moesten onderduiken, aldus Rookhuijzen.
''Het gaat weliswaar niet om tientallen incidenten, maar ik hoor dit steeds vaker van collega's. Hier wordt niet zomaar een grens overschreden, we zijn hiermee drie grenzen te ver.''
Volgens Rookhuijzen is deze trend niet uniek voor zijn korps, maar hebben meer korpsen er last van. ''Dit kunnen we niet accepteren'', benadrukt Rookhuijzen. ''Het gaat hier om een heel vileine manier om dienders onder druk te zetten''.
Volgens de korpschef waren er vroeger incidenteel privé-bedreigingen vanuit de onderwereld of bij krakersrellen. Maar de trend is nu dat agenten al na het minste vergrijp of verkeersovertreding door iemand worden bedreigd. Dat kan zelfs zover gaan, dat ook gedreigd wordt met sancties tegen de kinderen van de agent.
''Dan krijgt een agent te horen: ik weet waar je woont, ik weet dat je twee kinderen hebt'', aldus Rookhuijzen. ''Zo'n dreigement, ook al wordt het niet uitgevoerd, heeft een permanente uitwerking op de diender, maar ook op zijn gezin'', aldus Rookhuijzen.
(Bron)

Geen opmerkingen: