zaterdag, september 11, 2010

Rotterdam voelt niet voor selectief fouilleren

ROTTERDAM - De Rotterdamse politiek voelt niets voor het voorstel van Leefbaar Rotterdam om de politie ''risicogroepen als Antilliaanse jonge mannen'' te laten fouilleren.
De meeste partijen vinden het niet alleen een onhandig, onnodig en overbodig instrument, een meerderheid noemde het donderdag bovendien zeer bezwaarlijk dat de politie op basis van afkomst, sekse, nationaliteit of huidskleur zou mogen fouilleren.
Op verzoek van Leefbaar Rotterdam praatte de raad over het vuurwapengeweld in de stad. De meeste partijen zijn het erover eens dat er een serieus probleem is, maar selectief fouilleren kon op geen enkele bijval rekenen. Andere voorstellen werden er niet gedaan.
''Dat kunnen we niet doen, dat mogen we niet doen en het is principieel onjuist'', reageerde Leo de Kleijn van de SP op het Leefbaarvoorstel. ''Ik ben teleurgesteld in de simpele en populistische oplossingen die niet tot een daadwerkelijke oplossing leiden'', aldus Arno Bonte van GroenLinks.
De PvdA en VVD stelden dat incidenten niet zijn te voorkomen. ''Hoe triest ook. Als iemand een kronkel in zijn hoofd heeft, al hadden we alle vuurwapens in Rotterdam gepakt, dan had hij wel zijn mes gegrepen'', aldus Maarten van den Donk (VVD).
Ook burgemeester Ahmed Aboutaleb noemde het selectief fouilleren onnodig en risicovol. Bovendien kan artikel 1 van de grondwet in het geding komen. ''De politie vraagt helemaal niet om deze werkwijze en het kan averechts werken, omdat het onnodig spanning opwekt in de samenleving.'' Volgens Aboutaleb kunnen mensen selectief fouilleren als racistisch ervaren.
Hij wees ook op de gevaren van een ongenuanceerd debat over vuurwapenbezit onder risicogroepen als Antillianen.
''Het probleem is ernstig maar 80 procent van de Antillianen heeft er niets mee te maken. Dat zijn gewoon goede burgers en die voelen de pijn omdat zij erop worden aangekeken.'' Volgens Aboutaleb is overigens het vuurwapenbezit onder Antilliaanse jongeren niet hoger dan bij andere groepen, maar grijpen ze wel sneller naar wapens.
Meer sympathie had Aboutaleb voor het idee van Leefbaar Rotterdam voor een tiplijn waar illegaal wapenbezit kunnen worden gemeld. Hij wees de raad op het bestaan van Meld Misdaad Anoniem.
Hij noemde een beloning voor tips echter ook interessant, maar een zaak van Justitie. ''Ik wil vragen wat ze hiervan vinden en of ze hier argumenten voor hebben'', beloofde hij.
(Bron)

Geen opmerkingen: