donderdag, september 09, 2010

Dolfijn vangt vissen met schelp’

AMSTERDAM – Sommige dolfijnen zijn waarschijnlijk in staat om vissen te vangen met behulp van grote schelpen. Dat beweert een Australische wetenschapper.
Volgens onderzoeker Simon Allen van de Murdoch Universiteit in Perth gaan tuimelaars in West-Australië soms op jacht naar voedsel door lege schelpen van schelpdieren als een soort visnet te gebruiken.
De dieren zwemmen met een schelp door het water en vangen er vervolgens vissen in.
Op een foto die de wetenschapper heeft genomen is te zien hoe een dolfijn in Shark Bay een vis uit een schelp slurpt.
Vissers in Shark Bay hebben al vaker melding gemaakt van tuimelaars die in de weer zijn met de schelpen van weekdieren. Tot nu toe was onduidelijk wat de dieren met de objecten uitspookten. “Maar nu blijkt dat het gedrag waarschijnlijk heeft te maken met het zoeken naar voedsel”, verklaart Allen.
De theorie van Allen sluit aan bij eerdere bevindingen van wetenschappers. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat tuimelaars in West-Australië een heel ander profiel van vetzuren in hun lichaam hebben, dan andere dolfijnen. Dit suggereert dat de dieren toegang hebben tot bijzondere voedselbronnen en mogelijk ook speciale jachttechnieken gebruiken.
Toch gebruiken lang niet alle dolfijnen in Shark Bay de jachtmethode met de schelpen. Het gedrag is zo zeldzaam dat de wetenschappers vermoeden dat alleen bepaalde individuen het kunstje onder de knie hebben.
(Bron)

Geen opmerkingen: