maandag, september 06, 2010

Noodtoestand verlengd in Christchurch

CHRISTCHURCH - De noodtoestand in de door een zware aardbeving getroffen Nieuw-Zeelandse stad Christchurch blijft in ieder geval van kracht tot woensdagmiddag. Dat meldden de autoriteiten in Nieuw Zeeland maandag.
De schade door het natuurgeweld van zaterdag wordt geschat op omgerekend meer dan 1 miljard euro. Meer dan vijfhonderd gebouwen raakten volgens lokale media beschadigd.
Circa negentig panden moeten vermoedelijk worden gesloopt in de stad op het Zuidereiland die 380.000 inwoners telt.
Premier John Key van Nieuw-Zeeland noemde het ''een absoluut wonder'' dat niemand is omgekomen door de aardbeving met een kracht van 7,1 op de schaal van Richter.
Het gebeurde terwijl bijna iedereen nog sliep. Door de beving, de zwaarste in Nieuw-Zeeland in tachtig jaar, raakten twee mensen ernstig gewond.
De politie en het leger hebben wegen van en naar het stadscentrum geblokkeerd in verband met instortingsgevaar van gebouwen. Scholen en bedrijven blijven gesloten totdat de schade helemaal is geïnventariseerd.
Nieuw-Zeeland wordt elk jaar getroffen door 14.000 aardbevingen. De meeste richten weinig tot geen schade aan. Er gelden in het land zeer strenge bouwvoorschriften. De laatste grote aardbeving met veel schade was in 1931. Toen vielen er in de stad Napier op het Noordereiland 256 doden.
(Bron)

Herstel Christchurch duurt zeker jaar

CHRISTCHURCH - Het zal zeker een jaar duren voordat alle schade van de zware aardbeving die de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch zaterdag vroeg trof, weer is hersteld.
Er zijn volgens lokale media zondag meer dan vijfhonderd gebouwen beschadigd waarvan er negentig vermoedelijk moeten worden gesloopt. De schade door het natuurgeweld wordt geschat op omgerekend meer dan 1 miljard euro.
Naast de schade aan de gebouwen zijn veel wegen en bruggen vernield. Nog drieduizend huizen zaten zondag zonder stroom. De meeste scholen en openbare gebouwen blijven de komende twee dagen nog dicht.
In Christchurch had zondag 20 procent nog geen drinkwater. In de stad geldt de noodtoestand en in het zakencentrum is een uitgaansverbod van kracht van 19.00 uur tot 07.00 uur. De maatregel beoogt vooral te voorkomen dat mensen het slachtoffer worden van vallend puin.
Intussen trekt een zware storm richting Christchurch en de omliggende regio Canterbury. De storm trekt in de nacht en maandag over de stad die 380.000 inwoners telt. Er worden windsnelheden tot 130 kilometer per uur verwacht.
Samen met naschokken kan de storm nieuwe schade veroorzaken. Zeker tweehonderd mensen brengen de nacht van zondag op maandag in de noodopvang door.
Nieuw-Zeeland wordt elk jaar getroffen door 14.000 aardbevingen. Ze richten echter weinig schade aan. Er gelden in het land zeer strenge bouwvoorschriften.
(Bron)

Geen opmerkingen: