zaterdag, juli 26, 2003

Eetpiraten komen op waarschuwingslijst

WOERDEN - De Nederlandse horeca heeft een nieuw wapen in de strijd tegen de eetpiraat. Klanten die na de maaltijd vertrekken zonder te betalen, komen op een waarschuwingslijst te staan. De restaurateurs hebben daarvoor toestemming gekregen van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP).
Volgens J. Claes, directeur van brancheorganisatie Koninklijk Horeca Nederland (KHN), is het geen zwarte lijst. "Het is een waarschuwingsdienst voor intern gebruik", aldus Claes zaterdag. "We veroordelen niemand, onze leden waarschuwen slechts elkaar."
Het CBP heeft wel een aantal voorwaarden gesteld aan de lijst. Zo mogen alleen mensen met hun naam op de lijst als de restauranthouder aangifte heeft gedaan bij de politie.
Volgens Claes dineren eetpiraten 117.000 keer per jaar zonder te betalen. De schade bedraagt ongeveer 4 miljoen euro. Volgens de KHN-directeur heeft ook de politie toegezegd het probleem beter aan te pakken "We hebben een toezegging dat aangiftes van eetpiraterij serieus bekeken zullen worden. Voorheen kregen restauranthouders vaak geen gehoor bij de politie omdat het dikwijls om geringe bedragen gaat."
De brancheorganisatie heeft verschillende aanbevelingen om de eetpiraat te weren. Zo kan worden gevraagd vooraf te betalen. "In restaurants zal dat niet snel gebeuren, maar nu is op veel terassen al wel gebruikelijk dat mensen direct afrekenen", stelt Claes. Sommige restaurants vragen bij een 'verdachte' reservering het creditcardnummer van de klant, net als hotels doen bij een boeking.
KHN-leden kunnen de lijst via de internetpagina's van de organisatie raadplegen.
(Bron)

Hoe doen ze dat dan? Wordt een wegsneakende klant achterna gerend en getackeld, om zijn/haar gegevens te kunnen verkrijgen? Moet je je voortaan legitimeren als je ergens komt, en wordt er dan eerst gekeken of je op de lijst staat en van tevoren moet betalen?
Als mevrouw Jansen ergens eet zonder te betalen, hoe weet een volgend restaurant dan wie zij is voor ze binnenkomt, en dat zij die mevrouw Jansen is? Als ze reserveert, kan ze toch gewoon zeggen dat ze mevrouw Pietersen is?

Geen opmerkingen: