maandag, juli 21, 2003

Man verdrinkt voor ogen doofstomme vriendin

HEERENVEEN - De 34-jarige Jeroen Penning uit Heerenveen is gistermiddag verdronken in het jachthaventje bij It Rûm in zijn woonplaats. Dat gebeurde voor de ogen van zijn doofstomme vriendin, die radeloos probeerde hulp te vinden. Het duurde echter bijna twee uur voordat iemand haar gebarentaal begreep en de politie belde.
Penning, epilepsiepatiënt, viel even na vijven in de zijtak van Het Kanaal. Zijn vriendin zag direct dat het mis was en ging op zoek naar hulp. De Heerenvener had door zijn ziekte al vaker een ongeluk gehad.
De armbewegingen van de doofstomme vrouw werden door niemand opgepikt, vertelt buurvrouw Jantsje Oosting. De Duitse toeristen van de bootjes die in het haventje lagen afgemeerd waren boodschappen doen. Ze zagen bij terugkomst wel iemand op de kant staan zwaaien, maar liepen gewoon door.
De vriendin klampte uiteindelijk een ouder echtpaar aan dat in de naburige flats woont. Dat begreep haar boodschap wel. Oosting trof het drietal tegen zevenen op de waterkant.
,,Ik vroeg: wat hebben jullie gedaan? Bleken ze een kennis van het meisje te hebben gebeld.'' De vriendin is van buitenlandse afkomst. ,,Mensen dachten eerst dat ze haar daarom niet begrepen.''
Na enig aandringen belde de oudere buurman alsnog de politie. Die was in enkele minuten ter plaatse. Penning werd gevonden op 5 meter afstand van de plek waar zijn vriendin hem twee uur daarvoor voor het laatst had gezien.
Oosting is nog kapot van de aanblik van het radeloze meisje op de waterkant. ,,Je kon heus goed begrijpen wat ze bedoelde. Ze wees op haar horloge en dan weer op het water. Ze wilde schreeuwen. Maar ze kon het niet.''
(Bron)

Geen opmerkingen: