donderdag, juli 24, 2003

Grote fraude bij UWV verijdeld

AMSTERDAM - Een poging tot fraude bij uitkeringsinstantie UWV is naar donderdag blijkt mislukt. Met verschillende betaalopdrachten wilden fraudeurs via huisbank ING 37 miljoen euro wegsluizen. UWV claimt dat er uiteindelijk niets is verdwenen. Volgens ING is er een restschade van rond de 40.000 euro.
Het Openbaar Ministerie in Amsterdam zegt dat er gelden naar buiten zijn gesluisd, maar kon niet aangeven of en hoeveel er weg is.
De poging is ongeveer vijf maanden geleden ondernomen. De uitkeringsinstantie deed in maart aangifte. Inmiddels heeft Justitie vijf mensen gearresteerd, die geen van allen bij het UWV of bij ING werkzaam zouden zijn geweest.
Volgens het UWV is er zeer snel gezien dat er wat aan de hand was. Daarop zijn transacties geblokkeerd. "Er is geen geld weg", zegt de woordvoerster stellig. "Bij twee transacties is het geprobeerd, maar die wisten wij op tijd terug te draaien. Bij deze poging tot fraude is er geen betrokkenheid van medewerkers van het UWV."
Bij de ING wordt de fraude op dit moment onderzocht. "We hebben ongeveer 40.000 euro restschade", zegt de woordvoerder. "Er is geld van de ene rekening naar de andere overgeboekt. Ons systeem onderzoekt de geldstroom en blokkeert dan rekeningen. We hebben echter niet kunnen voorkomen dat bij vervolgboekingen ook echt geld weg is geraakt."
De bank claimt veel pogingen te doen om betalingssystemen goed te beschermen. "Daar besteden we veel aandacht aan. Over de procedures zoals die tussen het UWV en ING kan ik uit veiligheidsoverwegingen niet veel zeggen. We zijn nu bezig met een intern onderzoek en zolang dat niet af is, kan ik hier niet meer over zeggen."
De mensen die de fraude hebben proberen uit te voeren, moeten op de hoogte zijn geweest van de procedures tussen beide bedrijven. "Er zijn betalingsopdrachten gebruikt tussen het UWV en de ING", zegt de woordvoerster van de uitkeringsinstantie. "Die betalingsopdrachten zijn nooit van het UWV verstuurd."
(Bron)

Stel je voor zeg, dat had toch wat metertjes vloer in gevaar gebracht...

Geen opmerkingen: