dinsdag, november 25, 2003

Pinochet toont geen berouw

SANTIAGO - De Chileense oud-dictator Augusto Pinochet heeft geen berouw over de mensenrechtenschendingen tijdens zijn bewind (1973-1990). In een interview voor een Spaanstalige omroep in Miami dat maandagavond is uitgezonden, zei Pinochet dat hij geen opdracht tot executies gaf en "een engel was die uit liefde voor zijn land handelde".
Pinochet liet weten dat hij niet van plan is zich bij slachtoffers van zijn dictatuur te verontschuldigen. Hij meent dat juist hij recht heeft op excuses van zijn politieke tegenstanders. In dit verband doelde hij op een linkse groepering die hem in 1986 om het leven probeerde te brengen.
De Chileense krant El Mercurio en het Amerikaanse dagblad The Miami Herald citeerden maandag uitvoerig uit het interview dat Pinochet aan een televisieshow van Cubaanse bannelingen in Miami gaf. Het vraaggesprek had plaats in verband met de 88ste verjaardag dinsdag van Pinochet.
Voor de televisiezender in Miami zei de oud-generaal dat hij nooit aspiraties had om dictator te worden. Ook liet hij weten dat hij als christen nooit iemand heeft willen doden. Verder stelde de oud-dictator dat het aan hem was te danken dat het met Chili de goede kant is opgegaan.
Ook zei de oud-dictator dat hij aan een autobiografie werkt en een brief aan het Chileense volk heeft geschreven. De inhoud van de brief mag na zijn dood worden vrijgegeven. Over zijn gezondheid was hij niet ontevreden. Hij gebruikt medicijnen tegen hoofdpijn en maakt het naar eigen zeggen verder redelijk goed.
Pinochet vestigde in 1973 een dictatuur die zeventien jaar standhield. Tijdens zijn bewind zijn ongeveer 3000 tegenstanders van het regime gedood. Duizenden andere opponenten werden opgepakt en gemarteld.
Afgelopen weekeinde lekte de Chileense krant La Nación uit een onderzoeksrapport naar mensenrechtenschendingen tijdens het Pinochet-tijdperk. Piloten en helikoptermecaniciens gaven in de notitie toe dat ze tussen 1974 en 1978 op last van de geheime dienst DINA ruim vierhonderd tegenstanders van de dictatuur in zee hadden gegooid, om sporen van martelingen uit te wissen.
Pinochet werd in oktober 1998 in Londen opgepakt, nadat de Spaanse onderzoeksrechter Garzón om de uitlevering van de generaal had gevraagd. Garzón wilde Pinochet vervolgen voor de dood van Spanjaarden in Chili.
Tot uitlevering kwam het niet. Pinochet mocht in maart 2000 naar Chili terugkeren. Het hooggerechtshof in Chili besloot in juli 2002 van vervolging van de oud-dictator af te zien, omdat diens psychische gezondheidstoestand dit niet toestond.
(Bron)

Geen opmerkingen: