dinsdag, november 25, 2003

Vuurtorenwachters Waddeneilanden mogelijk weg

SCHIERMONNIKOOG (ANP) - Het ambt van vuurtorenwachter op de Waddeneilanden dreigt te verdwijnen. In een intern rapport overweegt Rijkswaterstaat Noord-Nederland alleen de vuurtoren op Terschelling nog te bemannen.
De taken van de andere Waddeneilanden moeten worden overgenomen door de vuurtorenwachters aldaar. Dat heeft de gemeente Schiermonnikoog laten weten. ,,Rijkswaterstaat is intern aan het onderzoeken waar zij kan bezuinigen. Wij hebben de indruk dat zij zich sterk terugtrekken op het gebied van veiligheid'', zei een woordvoerder van Schiermonnikoog.
De gemeente heeft een brief aan de Tweede-Kamerfracties van CDA, VVD en PvdA gestuurd om haar ongerustheid uit te spreken. Een vuurtorenwachter op Schiermonnikoog meldde dat vroeger alle torens 24 uur per dag bezet waren. Hij liet doorschemeren dat zonder menselijke bewaking er meer ongelukken met vaker een slechtere afloop zullen gebeuren.
Rijkswaterstaat wil de coördinatie en bewaking van het waterverkeer in de Waddenzee en Nederlandse Noordzee volledig vanuit Terschelling laten plaatsvinden. De moderne communicatieapperatuur en menselijke bemanning op Terschelling is volgens Rijkswaterstaat voldoende om de taken te kunnen uitvoeren. De woordvoerder van Rijkswaterstaat ontkende niet dat de kwaliteit achteruit kan gaan.
De torens van Ameland en Schiermonnikoog zijn bij daglicht bezet, die van Terschelling 24 uur per dag. Vlieland is al een tijd onbemand. Bij wijze van proef is de toren van Texel een jaar lang onbemand.

Geen opmerkingen: