zaterdag, november 29, 2003

Rotterdam wil geen werklozen meer toelaten

DEN HAAG/ROTTERDAM - Rotterdam wil geen werklozen meer toelaten. Panden waarin illegalen wonen, moeten onteigend kunnen worden. Verder wil de stad scherpere eisen stellen aan allochtone partners uit het land van herkomst en bemoeizorg opleggen aan probleemgezinnen.
Dat staat in een concept van het gemeentelijke actieprogramma Het cement van de Stad. Maandag presenteert het college van burgemeester en wethouders het definitieve programma. Tot op het laatste moment is hard onderhandeld over toon en inhoud. Eerdere versies laten zien dat de meningen in het college verdeeld zijn. Burgemeester Opstelten en CDA-wethouder Van der Tak zoeken de consensus, waar wethouder Pastors van Leefbaar Rotterdam een harde lijn voorstaat.
Zomaar op goed geluk naar Rotterdam komen, is er niet meer bij, stelt het concept. Om kansarmen te weren, worden alle registers opengetrokken. Het stadsbestuur dringt aan op noodwetgeving in probleemwijken, met tijdelijk verregaande bevoegdheden voor speciaal aangestelde ambtenaren. 'Het is merkwaardig dat voor het opheffen van de fileproblematiek en dijkverzwaring het kabinet wel noodwetgeving overweegt, maar voor ernstige sociaal-maatschappelijke problematiek niet', aldus de opstellers.
De Huisvestingswet zou moeten worden gewijzigd. In probleemwijken met veel goedkope woningen moeten niet mensen met een te hoog inkomen, maar die met een laag inkomen uitgesloten worden. Rotterdam wil alleen nog gezinnen met een inkomen boven 120 procent van het minimumloon een woning binnen zijn grenzen aanbieden. Prestatiecontracten met woningcorporaties moeten deelgemeenten waar weinig kansarmen wonen, dwingen een aantal vrijkomende woningen te bestemmen voor kansarmen.
Als het aan de gemeente ligt, worden asociale huurders uitgezet en riskeren notoire overlastgevers hun uitkering. Panden van malafide huisbazen die aan illegalen verhuren, zouden verbeurd moeten worden verklaard. Voor de mensen die als gevolg van deze maatregelen dakloos worden, wil de gemeente grootschalige opvang realiseren.
Het programma uit felle kritiek op de huidige immigratiewetgeving.
Rotterdam wil een systeem van tijdelijke verblijfsvergunningen, zonder recht op sociale zekerheid en woningbouw, maar mét premieplicht. Na drie jaar is onder voorwaarden een permanente status mogelijk.
(Bron)

Misschien moest Rotterdam zich maar eens afscheiden. Dan hebben ze wèl het recht om eigen wetten te maken die in tegenspraak zijn met de algemene wetten van Nederland. En hoef ik me als Nederlander niet meer te schamen dat die stad met de achterlijke bestuurders bij mijn land hoort.
Eerste reactie vriendje: 'En geen enkele Rotterdammer mag nog in een andere stad wonen.'

Geen opmerkingen: