dinsdag, november 25, 2003

Twee tv-toestellen kunnen ruzie in cel voorkomen

DEN HAAG (ANP) - De proef met de meerpersoonscellen in de gevangenis in Tilburg heeft de eerste zes weken nauwelijks tot problemen geleid. Als die er wel zijn tussen gedetineerden die een cel met zijn tweeën delen, heeft dat vooral te maken met gezamenlijke huisregels.
Het gaat dan bijvoorbeeld om welk tv-programma zij bekijken en hoe laat het licht uitgaat. Dat zei minister Donner van Justitie maandag in een overleg met de Tweede Kamer over de wetswijziging die moet leiden tot grootschalige invoering van meerpersoonscellen. Om ruzie te voorkomen kunnen gedetineerden gewoon twee toestellen in de cel nemen. ,,Televisies moeten gehuurd worden. Ze kunnen er dus ook twee nemen, maar dat is duurder.''
De gevangenen die de komende maanden in totaal in zeven gevangenissen een cel delen, doen dat nu vrijwillig. Na de wetswijziging is vrijwilligheid niet meer aan de orde.
Vooralsnog zullen duizend van de in totaal 14.000 cellen aangepast worden voor het gebruik van twee personen. Van de LPF mogen dat er meer zijn. Maar de minister vindt dit aantal nu binnen de huidige gevangenismuren te behappen. Hij wees erop dat de verbouw van huidige cellen de goedkoopste oplossing is.
PvdA, SP en GroenLinks zijn het meest kritisch over de meerpersoonscellen. De PvdA wil dat selectiecriteria en de eisen voor een cel goed worden vastgelegd. De SP noemt het een verschraling van het detentiesysteem. GroenLinks vreest dat het delen van cellen standaard wordt. Op GroenLinks na had overigens geen enkele partij principiële bezwaren tegen meerpersoonscellen.

Geen opmerkingen: