dinsdag, november 25, 2003

Grotten Sint Pietersberg door water ondermijnd

MAASTRICHT (ANP) - Een aantal grotten onder de krater in de Luikerweg aan de Sint Pietersberg in Maastricht is door langdurig sijpelend water ondermijnd. Dat blijkt uit een dinsdag door de gemeente Maastricht gepresenteerd onderzoek van het Staatstoezicht op de Mijnen.
De krater in de Luikerweg ontstond begin november na het instorten van een grot. Ten noordwesten van de instorting zijn kalkafzettingen aan het plafond van het gangenstelsel gevonden in de vorm van stalactieten.
Dit wijst er volgens het Staatstoezicht op dat over een periode van meer dan tien jaar van bovenaf water naar binnen gesijpeld is. Waar dat water vandaan komt, en of het gaat om regen- of grondwater, danwel water uit een lekkende drinkwaterleiding is niet meer te achterhalen.
De gemeente Maastricht gaat nu inderhaast een uitvoeringsplan opstellen om de instabiele grotten vol te spuiten met 3300 kubieke meter Dämmer, een soort specie die op dezelfde manier krimpt en uitzet als mergel. De gemeente hoopt dan binnen enkele weken de grotten vol gespoten te kunnen hebben.
Pas daarna kan de Waterleidingmaatschappij Limburg met zwaar materieel bij de plek komen, waar een breuk in een hoofdwaterleiding hersteld moet worden. En pas als dat karwei gefikst is, kan de krater gedicht worden.
Het opvullen van de grotten gaat zeker 400.000 euro kosten, zei wethouder W. Hazeu (Cultureel Erfgoed, GroenLinks) dinsdag. Daar bovenop komen nog eens de kosten voor het sluiten eind vorige week van restaurant Chalet Bergrust aan de rand van de krater. Wie dat allemaal gaat betalen weet Hazeu niet.

Geen opmerkingen: