dinsdag, november 25, 2003

Spammers dol op wetten van elastiek

AMSTERDAM - Spam lijkt onuitroeibaar. Maar tegen reclame die de consument via e-mail door de strot wordt gedrukt is wel degelijk een kruid gewassen. Het heet de rechter. Klagers moeten over een lange adem beschikken, maar uiteindelijk krijgen ze bij de hoogste rechterlijke instantie gelijk.
Neem Xs4all. Als de Hoge Raad het 'zwaarwegende' advies van zijn advocaat-generaal ter harte neemt - wat doorgaans het geval is - mag deze Amsterdamse provider spammers de toegang tot zijn netwerk ontzeggen.
Xs4all meldde het nieuws donderdag aan zijn honderdduizend abonnees. Die zullen in de toekomst minder aanbiedingen voor erectiebevorderende pillen en goedkope leningen in hun digitale brievenbus vinden.
Juristen hebben er vooralsnog een hard hoofd in. Er valt wat af te dingen op de zege van Xs4all. Zo stelt de advocaat-generaal dat de provider zijn deuren gesloten mag houden 'indien Xs4all voor het besluit daartoe voldoende legitieme redenen kan aanvoeren, en het besluit op een redelijke afweging van belangen berust.' Dat zijn begrippen die associaties oproepen met elastiek.
Van sommige argumenten die Xs4all heeft aangedragen voor zijn ban op spam laat de advocaat-generaal ook nog eens geen spaan heel. De provider vindt dat spam een inbreuk is op de privacy van zijn gebruikers - in twee opzichten. In de eerste plaats omdat ze ongevraagd worden lastiggevallen. In de tweede plaats, omdat spammers het e-mailadres van hun slachtoffers vaak van websites of uit e-mails kopiëren.
In die bezwaren gaat de Hoge Raad niet mee. Net als het Gerechtshof eerder vaststelde, ziet de hoogste rechter geen inbreuk op de privacy. Gebruikers kunnen immers van e-mailadres veranderen als ze het beu worden.
Spambestrijding is niet eenvoudig, bleek twee weken geleden al. Toen zei het kabinet-Balkenende ook al 'nee' tegen maatregelen die de vloed aan digitale reclamefolders moet stelpen. In de Kamer schoot minister Donner (Justitie) achtereenvolgens een verbod af op spam aan bedrijven, net als de wens van een centraal meldpunt en de aanpak van spammers via het strafrecht. Boetes opleggen vindt het kabinet meer een zaak voor de Opta. De toezichthouder op de telecommarkt kan echter niks met klachten van consumenten.
Het gros van de spammers zal de Nederlandse strijd sowieso een worst wezen. Zij opereren vanuit de Verenigde Staten, China of Zuid-Korea en hebben niets te maken met regels, wetten of richtlijnen die in Den Haag en Brussel worden bedacht.
Voor verzenders van bulkmail in Nederland wordt de speelruimte echter wel steeds meer ingeperkt. Daar hoeft de rechter niet eens aan te pas te komen. De spammer die Xs4all tot aan de Hoge Raad achter de vodden zat, bestaat niet meer. Negatieve publiciteit joeg de klanten weg, waardoor AbFab zijn advocaten niet meer kon betalen.
(Bron)

Geen opmerkingen: