zaterdag, februari 21, 2004

Conservatieven Iran zijn vrijwel zeker van winst verkiezingen

TEHERAN - De conservatieve kandidaten in Iran hebben vrijwel zeker de meerderheid behaald in het parlement tijdens de verkiezingen van vrijdag. Een van de belangrijkste hervormers in Iran, Mostafa Tajzadeh, gaf zaterdag zijn nederlaag toe.
Uit voorlopige tellingen van de stemmen blijkt dat de conservatieven aan de winnende hand zijn. De definitieve uitslag wordt niet voor zondag verwacht. "De conservatieven zullen een meerderheid hebben in de Majlis (parlement)", aldus Tajzadeh. Hij is lid van de belangrijkste oppositiepartij, de IIPF die onder leiding staat van de broer van president Khatami.
Tajzadeh zei te verwachten dat de hervormingsgezinden tussen de zestig en honderd van de in totaal 290 zetels in de wacht zullen slepen. "Als er vrije verkiezingen waren gehouden, zouden we een meerderheid hebben van tweehonderd zetels", aldus Tajzadeh. Hij voegde eraan toe er zeker van te zijn dat de conservatieven de steun hebben van hooguit 15 procent van de bevolking.
Zijn partij deed niet mee aan de verkiezingen. Duizenden hervormingsgezinde kandidaten werden van tevoren uitgesloten van deelname of boycotten de stembusgang uit protest tegen het weren van collega's.
De Raad van Hoeders had bijna 2500 voornamelijk hervormingsgezinde kandidaten van de in totaal 8200 kandidaten uitgesloten van de verkiezingen.
Volgens een regeringsfunctionaris is 40 tot 48 procent van de in totaal 46 miljoen kiesgerechtigden naar de stembus gegaan. De Iraanse conservatieve media zeiden dat de opkomst hoog was, maar noemden geen aantallen.
(Bron)

Geen opmerkingen: