zaterdag, februari 21, 2004

Hoge premie voor verlaten Vesuvius

De gemeente Pompeii maakt zich grote zorgen over de mensen die in de buurt van de vulkaan Vesuvius wonen. De regio is overbevolkt en als de vulkaan tot uitbarsting komt, is het onmogelijk om iedereen op tijd te evacueren.
Italiaanse lokale overheden hebben nu besloten om gezinnen 25.000 euro te geven als ze verhuizen. Een mooi bod, maar tot nu toe zijn maar enkele bewoners bereid om hierop in te gaan.
Doordat in het gebied moeilijk aan woonruimte te komen is, zijn gezinnen massaal richting de Vesuvius getrokken. Onderzoekers hebben een bepaald gedeelte tot rode zone verklaard, dit gedeelte zal tijdens een uitbarsting het hardst getroffen worden. De kans dat er op tijd kan worden ingegrepen, is in dat gebied marginaal.
Als de Vesuvius tot uitbarsting komt dan hebben 800.000 mensen een groot probleem. De lokale overheid denkt dat ongeveer 400.000 van hen op tijd geevacueerd kunnen worden. De overigen moeten dus weg. Maar de bevolking lijkt het gevaar van de vulkaan te onderschatten. De laatste uitbarsting is inmiddels een tijd geleden, en de mensen hebben andere zorgen aan hun hoofd. Het vinden van werk en de strijd tegen de lokale maffia.
De gemeente denkt het geld dat aan de vertrekkers is toegezegd, terug te verdienen door de lege huizen te gebruiken voor toerisme. Vakantiegangers kunnen de Vesuvius beklimmen, de opgravingen van Pompeii en Ercolano zien en genieten van de streek tussen Napels en Sorrento. De regelgeving voor het exploiteren van ‘bed and breakfast’ is al vereenvoudigd.
Critici van het plan denken dat het onuitvoerbaar is. De dichtbevolkte plekken zijn nauwelijks interessant voor toeristen. En als de mensen daadwerkelijk vertrekken dan vreest men dat de blijvers te maken krijgen met een ingestorte huizenmarkt.
Bijna 2000 jaar geleden werd de stad Pompeii al eens compleet verwoest door de Vesuvius. Hierbij kwamen meer dan 3000 mensen om het leven. De laatste uitbarsting van de vulkaan was 60 jaar geleden en verwoeste een compleet dorp. De vrees van de bestuurders lijkt niet overdreven. Normaal gesproken komt de vulkaan een keer in de zestig jaar tot leven.
(Bron, webcam)

Geen opmerkingen: