Onderzoek naar computeragressie
AMSTERDAM - Computeragressie is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Mensen schelden en slaan als de pc weer eens dienst weigert. Soms vliegen de toetsenborden door de lucht. Waar komt die agressie toch vandaan? Sociologe Marleen Brinks deed een onderzoek naar computeragressie.
Maar liefst een derde tot de helft van de tijd achter de computer gaat verloren door storingen, zo meldt het AD.
"Veel gebruikers zien een computer als een leven wezen met een ziel en bovendien voelen ze zich vaak machteloos achter een pc," aldus Brinks in het AD. "In mijn onderzoek gaven mensen vaak aan dat ze een soort persoonlijke relatie hebben met hun pc. Als die dan niet doet wat zij willen, komen er wraakgevoelens naar boven. Ze zien de computer als een wezen met een eigen wil. De computer is het enige apparaat waarmee de mens een interactie aangaat. Niemand zal ooit een woord zeggen tegen een strijkijzer, dvd-speler of afwasmachine".
Vooral op de werkvloer neemt de computeragressie toe: "Agressie tegen pc's heeft vaak te maken met het niet halen van deadlines. Een pc-agressor voelt zich vaak onder druk staan. Ook kopiëren mensen vaak negatief gedrag van anderen."
Marleen opende vorig jaar een website waar zij computergebruikers vroeg om een vragenlijst in te vullen. 480 internetters vulde de vragenlijst in. Alle deelnemers zaten meer dan vijf uur per dag achter de pc.
62 procent van de ondervraagden gaf aan regelmatig te schreeuwen of schelden tegen de pc. 15 procent ging regelmatig over tot schoppen, slaan en gooien. Leuk detail: 11 procent gaf aan het gevoel te hebben dat de computer expres crasht om hen te pesten.
(Bron, onderzoek)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten