donderdag, mei 13, 2004

Amsterdam is streng voor daklozen en afgestudeerden

AMSTERDAM - Wethouder A. Aboutaleb, verantwoordelijk voor de sociale dienst in Amsterdam, wil extra eisen stellen aan bijstandsgerechtigden. Schoolverlaters boven de 22 jaar krijgen de eerste zes maanden een verlaagde uitkering en daklozen die geen gebruik maken van de nachtopvang worden gekort, als het aan Aboutaleb ligt.
Aboutaleb meent dat er voor jongeren die stoppen met hun studie of school geen financiële prikkel is om aan het werk te gaan. Ze hebben niet langer recht op studiefinanciering, maar gaan er wel financieel op vooruit als ze in de bijstand komen. De wethouder wil hen met een lagere uitkering van een halfjaar stimuleren om aan de slag te gaan.
Ook de daklozen moeten het in Aboutalebs plannen ontgelden. Als zij niet kunnen aantonen van de nachtopvang in Amsterdam gebruik te maken, wordt hun uitkering gekort. Dat omdat de uitkering van daklozen fraudegevoelig is, aldus de wethouder. Iemand die zegt dakloos te zijn, kan in werkelijkheid wel met iemand samenwonen en door zich als dakloze voor te doen een hogere uitkering opstrijken.
De plannen worden donderdag besproken in de raadscommissie. GroenLinks in Amsterdam is fel tegen de verscherping van de regels. De partij noemt deze hard en onbegrijpelijk. Raadslid J. Sargentini meent dat Aboutaleb de fraudebestrijding op orde moet brengen en dat bijstandsgerechtigden niet de dupe mogen worden van het feit dat hij dat kennelijk niet heeft. Ook stelt zij dat een uitkering een sociaal minimum is en dat daarop niet gekort kan worden.
(Bron)

Als meneer Aboutaleb dan ook even zorgt dat er werk IS voor die schoolverlaters...

Geen opmerkingen: