maandag, mei 10, 2004

Verplichte registratie fietsen: PvdA, GroenLinks, SP en VVD willen fietsdiefstal aanpakken

DEN HAAG - Een meerderheid in de Tweede Kamer is voor verplichte landelijke registratie van fietsen om diefstal tegen te gaan. Dat blijkt uit een rondgang langs een aantal kamerfracties.
Jaarlijks worden in Nederland ongeveer 900000 tweewielers gestolen. Met de inbouw van een chip in elke fiets waarop kenmerken als framenummer, kleur, model en type staan, en koppeling van het rijwiel aan de eigenaar, kunnen gestolen fietsen gemakkelijk worden opgespoord. Politieke onwil stond tot dusver een effectieve aanpak van fietsdiefstal in de weg. De aangiftebereidheid onder burgers nam zienderogen af, aangezien de kans op het terugvinden van hun gestolen fietsen nihil was. Ook de politie deed nauwelijks iets aan de opsporing.
Maar er lijkt sprake van een kentering. In Amsterdam -waar jaarlijks 80000 tot 150000 fietsen illegaal van bezitter verwisselen- hebben gemeente, politie en openbaar ministerie de handen ineengeslagen. In Groningen, waar ook een ware fietsdiefstalplaag heerst, nam de politie het initiatief voor een betere aanpak. Harderwijk vervult al enige jaren een voortrekkersrol als het gaat om het -succesvol- bestrijden van fietsdiefstal. Een dertigtal gemeenten, waaronder Apeldoorn, Zwolle en Ede, willen die aanpak gaan kopiëren.
De oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en SP zijn ronduit voorstander van verplichte registratie van fietsen, nieuwe én gebruikte. Maar ook VVD-woordvoerder Pieter Hofstra vindt dat het probleem van de fietsdiefstallen 'landelijke aandacht verdient'. "Als verplichte registratie een goeie oplossing is en succes gegarandeerd, dan is het voor de VVD zeker bespreekbaar", zegt hij. "Dan moet er wel een integraal plan komen, waarbij ook de politie een rol speelt die verder gaat dan het uitdelen van formulieren voor de verzekering."
Woordvoerder Cees den Bakker van de Raad van Hoofdcommissarissen zegt dat het aan de politie niet zal liggen. "De raad verwelkomt elk initiatief om de fietscriminaliteit terug te dringen. Er moet alleen geen nieuwe bureaucratie door gecreëerd worden. We zijn al met een omvangrijk automatiseringsproces bezig."
Den Bakker verwacht dat elke politieregio vanaf 1 januari komend jaar gegevens over gestolen fietsen automatisch kan uitwisselen met de bestanden van de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Die houdt sinds 1 januari 2003 een landelijke registratie bij van gestolen fietsen. De politie werkt nu al aan verplichte kentekenregistratie voor bromfietsen. "Voor fietsen zou dat een gigantische operatie betekenen", aldus Den Bakker. "Maar het kan wel. Dat is verder aan de politiek."
(Bron)

Toch maar een andere club zoeken om op te stemmen.

Geen opmerkingen: