woensdag, juli 14, 2004

Coaching bewindslieden kost bijna 70 duizend euro

DEN HAAG - De twee kabinetten-Balkenende hebben tussen 2002 en 2004 68.472 euro uitgegeven aan personal coaching van de bewindslieden. Ex-staatssecreatris Nijs, de ministers Zalm, Verdonk en Van der Hoeven en de staatssecretarissen Rutte, Schultz van Haegen en Hessing krijgen en kregen individuele steun.
Alleen Rutte betaalt zijn personal coach zelf. De rest van de bewindslieden liet het ministerie voor de kosten opdraaien.
Dat blijkt uit beantwoording van Kamervragen over personal coaching door premier Balkenende, die zelf volgens deze opgave geen bijstand vraagt voor zijn persoonlijke ontwikkeling. Het kabinet 'ziet coaching als een reguliere, specifieke vorm van training en opleiding', schrijft Balkenende.
De meeste kosten werden gemaakt door ex-staatssecretaris Annette Nijs van Onderwijs. Het ministerie van OCW gaf in 2002 6000 euro voor haar uit, in 2003 24 duizend euro en in de eerste helft van dit jaar nog 17.100 euro. Nijs betaalde zelf nog 6000 euro voor coaching. Zij gebruikte haar coach ook voor communicatietraining.
Minister Van der Hoeven van Onderwijs had begin 2004 zes gesprekken met een personal coach, wat OCW 3372 euro kostte. Verdonk voor Vreemdelingenzaken had in 2003-2004 negen begeleidingsgesprekken, Schulz van Haegen (Verkeer en Waterstaat) tien tijdens Balkenende I en tien tijdens Balkenende II. Zalm van Financiën houdt het op tien gesprekken per jaar.
(Bron)

Stoer dat Rutte zijn coach zelf betaalt. En voor Nijs heeft het niet zoveel opgeleverd...

Geen opmerkingen: