donderdag, juli 15, 2004

Ondanks beloften toch schermen langs HSL

BREDA - Rijkswaterstaat gaat ondanks de toezegging van minister Peijs (Verkeer) dat geen nieuwe glazen geluidsschermen langs het HSL-tracé zullen worden geplaatst, gewoon door met de werkzaamheden. Duizenden vogels hebben zich het afgelopen halfjaar te pletter gevlogen tegen de transparante schermen.
De Vogelwerkgroep West-Brabant overweegt daarom een kort geding aan te spannen tegen Rijkswaterstaat. "We vinden dit helemaal niet leuk", zo drukte woordvoerder E. Corssmit van de vogelwerkgroep zich woensdag naar eigen zeggen nog mild uit.
Vorige maand hield hij samen met Tweede-Kamerlid Van Velzen van de SP en basisschoolkinderen uit Prinsenbeek een actie tegen de vogelsterfte. Zij stuurden tevens een brief naar Peijs.
Die reageerde met de toezegging dat er geen schermen meer zouden worden geplaatst. Verder zouden alle schermen die er al staan, voorzien worden van verticale strepen. De minister vroeg de Kamer hiervoor 23 miljoen euro beschikbaar te stellen.
Tweede Kamerlid Van Velzen heeft geen goed woord over voor de gang van zaken. "Ik ben erg boos. De minister breekt haar eigen beloftes. Daarmee houdt ze zich niet aan de wet en dat kan niet voor een minister", reageerde zij verontwaardigd.
[Volgens mij maakt het niet uit of het een minister is, eigenlijk...]
Een woordvoerder van het ministerie van Verkeer gaf toe dat de werkzaamheden ondanks de toezegging van de minister inderdaad zijn doorgegaan. In de loop van woensdagmiddag is gestopt met de plaatsing van nieuwe schermen.
Minister Peijs gaat donderdagochtend met andere betrokkenen rond de tafel om te bespreken wat er is fout gegaan. De landelijke welstandscommissie heeft intussen toestemming gegeven voor het stralen van verticale strepen in de transparante schermen.
Maandag begint Rijkswaterstaat een proef om de werkzaamheden ter plekke uit te voeren. Als dit goed verloopt, is het niet nodig de kilometers lange schermen uit elkaar te halen. De kosten vallen in dat geval een stuk lager uit dan de 23 miljoen die minister Peijs in de Kamer heeft begroot.
(Bron)

Geen opmerkingen: