Terreurdreiging spitst zich toe op vier provincies
DEN HAAG - Het terreuralarm dat sinds vrijdag van kracht is in Nederland spitst zich toe op de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Zeeland. Het gaat om specifieke objecten, zoals overheidsinstellingen en plaatsen waar veel mensen bijeen komen, de zogeheten 'soft targets'.
De overheid kreeg vrijdag informatie die duidde op "een of meer plannen voor gewelddadige acties", zei minister Remkes van Binnenlandse Zaken donderdag tijdens een ingelaste persconferentie. De informatie kwam "uit binnen- en buitenland". Volgens zijn collega Donner van Justitie wordt de dreiging "zeer serieus genomen".
De genomen maatregelen verschillen per object. Het niveau van beveiliging is "permanent toezicht". Dat betekent overigens niet dat die beveiliging altijd zichtbaar is. Zo staat er niet altijd een politiewagen bij de Schipholtunnel. Vooral de politie en de marechaussee voeren de maatregelen uit.
Remkes en Donner wilden verder geen informatie kwijt. Dat zou de opsporing en vervolging in de weg zitten. Ook zouden bronnen mogelijk in gevaar komen en kwaadwillenden op verkeerde gedachten kunnen worden gebracht. Deskundigen zijn kritisch en vinden dat de overheid vaag is met de communicatie.
Remkes wilde wel tegenover het RTL 4 Nieuws bevestigen dat enkele dagen geleden bij het hoofdkantoor van de Verenigde Naties in New York een brief is bezorgd, waarin wordt gedreigd met aanslagen op Europese instellingen in Brussel en Den Haag. De brief zou ondertekend zijn door de terreurbeweging al-Qaeda.
Deze brief heeft geen rol gespeeld bij de vrijdag genomen maatregelen. "De brief is zeer recent en wordt momenteel op zijn merites beoordeeld door de AIVD", aldus Remkes.
De politie in Zeeland gaf intussen geen commentaar op de dreiging in de provincie. De korpsen Zuid-Oost Brabant en Brabant-Noord zeiden zelfs nog niets gehoord te hebben. Eerder deze week klaagden politiebonden dat de politie onvoldoende is ingelicht. Remkes ontkende dat nog eens met kracht en stelde dat de bonden inmiddels tot de conclusie zijn gekomen dat iedereen die van de dreiging moest afweten, ervan op de hoogte was.
De bewindslieden gaven een toelichting juist op de dag dat een ultimatum van al-Qaeda afliep. De door Osama bin Laden geleide terreurorganisatie deed Europa op 15 april een "vredesaanbod".
Als voorwaarde voor een bestand met het netwerk eiste de terroristenleider van de Europese landen een vreedzame oplossing ten opzichte van moslims. Ook wilde hij dat alle Europese militairen zich uit de islamitische wereld zouden terugtrekken.
Het ultimatum is volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken geen reden geweest voor extra veiligheidsmaatregelen. Het ultimatum was een "omgevingsfactor", net zoals de Nederlandse militaire aanwezigheid in Irak en Afghanistan.
Hoeveel geld de maatregelen in eigen land sinds vrijdag kosten, is niet duidelijk. Inmiddels heeft Nederland wel meer dan 100 miljoen euro uitgegeven aan de operaties tegen terroristische organisaties in Afghanistan en de stabilisering van dat land.
(Bron)
Kweenie - ik zag vandaag knap ongewone dingen boven de regio Den Haag-Rotterdam vliegen.
En het viel anderen en mij op dat de binnenstad van Utrecht zo ongeveer volgestouwd is met politie.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten