woensdag, juli 14, 2004

Zweed: 'Ik ben gemarteld in Guantánamo'

STOCKHOLM - Een Zweed die meer dan twee jaar gevangen heeft gezeten op de Amerikaanse marinebasis in Guantánamo Bay op Cuba, zegt te zijn gemarteld. Dat meldden Zweedse media dinsdag. Hij werd verdacht van terroristische activiteiten. De man zegt onschuldig te zijn.
De Amerikanen lieten Mehdi Ghezali vorige week vrij. In interviews met Zweedse media zei hij dat zijn bewakers hem fysiek en psychologisch martelden en seksueel vernederden. De man is nu ondergedoken omdat Zweedse neonazi's hem hebben bedreigd.
Mehdi Ghezali werd in 2001 gearresteerd toen de Amerikanen het Taliban-regime in Afghanistan verdreven. In januari 2002 werd overgebracht naar Guantánamo Bay. Ghezali zegt niets met terroristische activiteiten te maken te hebben.
Aan zijn onvrijwillig verblijf op Guantánamo Bay heeft Ghezali een gevoelloze enkel en rotte tanden overgehouden. Na de inrichting van de gevangenenkampen voor terroristen op Cuba in 2001 heeft de Amerikaanse regering steeds verklaard dat de Geneefse conventies niet van toepassing zijn op de terreurverdachten.
Zij worden onderworpen aan door de Amerikaanse minister van Defensie goedgekeurde 'speciale verhoortechnieken'. Dit jaar verschenen al verscheidene berichten in de media over martelingen in Guantánamo. De Amerikaanse overheid heeft steeds ontkend dat de verdachten worden gemarteld.
(Bron)

Geen opmerkingen: