woensdag, juli 14, 2004

VS verdedigen aidsbeleid

AMSTERDAM - De Verenigde Staten hebben woensdag op de internationale aidsconferentie in Thailand geprobeerd hun aidsbeleid te verdedigen. De Amerikaanse politiek, die is gericht op seksuele onthouding, is tijdens de conferentie zwaar onder vuur genomen.
Geregeld onderbroken door luidruchtige activisten - "He's lying, people dying" - legde de Amerikaanse aidscoördinator Randall Tobias uit dat de strijd tegen aids te belangrijk is om te laten verzanden in onderling geruzie over de te verkiezen aanpak. "Onthouding werkt, echtelijke trouw werkt, condooms werken. Alles heeft zijn plaats", zei Tobias.
Tobias constateerde verder dat de VS meer geld voor wereldwijde aidsbestrijding uittrekken dan alle andere rijke landen samen. De vele critici zijn daar echter niet van onder de indruk. Het Amerikaanse geld gaat alleen naar landen die zich conformeren aan de Amerikaanse nadruk op seksuele onthouding - een strategie die volgens tal van deskundigen niet werkt, omdat mensen simpelweg niet van plan zijn om niet aan seks te doen.
Bovendien mag het Amerikaanse geld alleen worden besteed aan aidsremmers van westerse farmaceutische bedrijven, niet aan goedkope kopieën. De door de Amerikanen goedgekeurde aidsremmers kosten zo'n 700 dollar, terwijl de goedkope, even effectieve medicijnen slechts 150 dollar per persoon per jaar kosten. Die laatste medicijnen mogen wel worden gekocht met geld van de Verenigde Naties.
Volgens Frankrijk proberen de VS ontwikkelingslanden ertoe te dwingen af te zien van de productie van goedkopere aidsremmers. Doen de landen dat niet, dan kunnen ze fluiten naar Amerikaanse handelsvoordelen. Dergelijke praktijken "komen neer op chantage", zei de Franse president Jacques Chirac in een verklaring die op de conferentie werd voorgelezen.
Secretaris-generaal Kofi Annan van de VN sprak er in een interview met de BBC zijn verbazing over uit dat de VS veel meer werk maken van hun "oorlog tegen terreur" dan van de bestrijding van aids. Terrorisme kan duizenden mensen het leven kosten, maar "hier hebben we te maken met een epidemie die miljoenen mensen het leven kost."
Annan zei teleurgesteld te zijn dat de VS hun aidsgeld zelf uitgeven, in plaats van het te storten in het aidsfonds van de VN. "Als individuele landen hun eigen initiatieven op poten zetten, duurt alles veel langer en wordt het geld dat zij uittrekken pas over lange tijd ook uitgegeven."
(Bron)

Geen opmerkingen: