vrijdag, juli 16, 2004

Eerste bedrijf naar 40-urige werkweek

HOOGEZAND - Een fabrikant van kantoorbenodigdheden, Smead Europe in het Groningse Hoogezand, verlengt als eerste in Nederland de werkweek van 36 naar 40 uur. De werknemers krijgen daar geen extra loon voor. Dat meldt Trouw vrijdagochtend.
De vakbonden zijn woedend en willen de maatregel via de rechter voorkomen. Ook zijn zij bang dat meer bedrijven het voorbeeld van het van oorsprong Amerikaanse Smead zullen volgen.
Met de maatregel hoopt het bedrijf de slechte arbeidsresultaten te verbeteren. De werknemers van twee vestigingen (Reuver en Hoogezand) hebben ingestemd met de maatregel. Van het filiaal in Groeneveld liggen de werknemers dwars. Daar zijn slechts drie van de veertig mensen bereid meer te werken voor hetzelfde loon.
(Bron)
 
Het radionieuws vermeldde dat men akkoord was gegaan met de langere werkweek wegens angst om de baan te verliezen.
Maar het is simpel: als je 4 uur langer mag werken zonder ervoor betaald te krijgen, zijn die 4 uur blijkbaar niets waard. Dus als je dan 4 uur uit je neus gaat zitten eten, kan niemand je wat maken: betaald krijg je toch niet.
(En: negen mensen die elk 4 uur langer werken - dat is een volledige arbeidsplaats. Ik zou zeggen: laat dat bedrijf dan maar wat extra WW-premies betalen, want op deze manier hou je mensen werkloos.)

Geen opmerkingen: