'Mensenhandel' bij asielprocedures IND
Asielzoekers zouden systematisch worden uitgezet naar landen waar ze niet vandaan komen. Actualiteitenprogramma TweeVandaag heeft daar aanwijzingen van. Het programma toonde maandag onder meer een vrouw uit Sierra Leone die is uitgezet naar Nigeria. In ruil daarvoor geeft Nederland ontwikkelingshulp.
Zowel Vluchtelingenwerk, GroenLinks-Kamerlid Marijke Vos en academisch onderzoeker Anton van Kalmthout erkennen regelmatig te horen over asielzoekers worden uitgezet naar landen waar ze niet vandaan komen. Veel genoemde landen in dit verband zijn Ghana, Kenia, Nigeria en Djibouti.
Kalmthout, onderzoeker van de Katholieke Universiteit Brabant, deed onderzoek naar uitzettingen en zegt dat er sprake is van 'onrechtmatigheden in de uitzetprocedure' en van 'beleid dat in strijd is met het internationaal recht'. "De verleiding is erg groot om asielzoekers op deze manier uit te zetten, daarom is minder aandacht voor hun rechtsbescherming."
Bij het onderzoek werden uitzetdocumenten gevonden waarbij belangrijke passages onleesbaar werden gemaakt. Afrikaanse landen zouden willekeurige vluchtelingen uit Nederland opnemen in ruil voor ontwikkelingshulp. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) zou van de handel in vluchtelingen afweten.
De IND ontkent echter dat deze uitzettingen systematisch plaatsvinden. De IND zegt dat deze gevallen incidenteel voorkomen. "Het is vaak moeilijk om de identiteit van de vluchteling vast te stellen en 'een enkele keer zit de ambassade ernaast", stelt een woordvoerder.
Veel uitgeprocedeerde asielzoekers hebben geen papieren meer of identiteitspapieren waarmee is geknoeid. Eerder was al sprake van gezinnen die ondanks afspraken bij uitzetting toch uit elkaar worden gehaald en kleine kinderen die niet in Nederland mochten blijven.
Kamerlid Marijke Vos zegt minister van Vreemdelingenzaken Rita Verdonk dinsdag naar de Kamer te roepen om haar beleid te verantwoorden. Vos noemt de uitzettingen 'een soort mensenhandel'.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten