woensdag, januari 26, 2005

Honderden stageplekken voor Amsterdamse jongeren

AMSTERDAM - Het bedrijfsleven in Amsterdam creëert dit jaar zeshonderd extra stageplekken en leerwerkbanen om te voorkomen dat jongeren zonder diploma op straat komen te staan en mogelijk het criminele pad opgaan of gaan radicaliseren.
Met leerbanen en stages kunnen de jongeren gemakkelijker werk vinden en zijn ze gemotiveerder om te werken. "Ze horen erbij en zijn belangrijk", aldus de gemeente Amsterdam woensdag.
Burgemeester Cohen en wethouder Aboutaleb deden onlangs al een oproep aan het bedrijfsleven om extra stageplaatsen te creëren. Vooral allochtone scholieren hebben door vooroordelen moeite met het vinden van een stageplek. Na de moord op Theo van Gogh wil de gemeente er alles aan doen om bepaalde groepen jongeren mee te laten doen in de samenleving.
De gemeente maakte al eerder bekend zelf voor vierhonderd plaatsen te zorgen. Daarnaast heeft de gemeente in het kader van het 'MKB-Leerbanenproject' samen met het bedrijfsleven, het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) en vmbo- en mbo-scholen binnen een jaar ruim duizend leerbanen aangeboden aan scholieren.
Volgens Aboutaleb zijn er nog altijd veel ondernemers die het moeilijk vinden met stageplaatsen te beginnen. "De verplichte regels voor certificering en begeleiding worden als hinderlijk ervaren." Bij staatssecretaris Rutte van Onderwijs pleit hij ervoor om dat te veranderen.
(Bron)

Geen opmerkingen: