dinsdag, januari 25, 2005

Onderzoek gedwongen opname gehandicapten

Onderzoek moet uitwijzen hoe vaak zwaar gehandicapte personen gedwongen worden opgenomen in zorginstellingen. Dat heeft staatssecretaris van Volksgezondheid Clémence Ross in de Tweede Kamer gezegd tijdens het wekelijkse vragenuurtje. PvdA-Kamerlid José Smits had signalen ontvangen dat gehandicapten naar zorginstellingen worden gestuurd, terwijl familie de zorg wel op zich wil nemen tegen voldoende financiële middelen.
Ross zei het uitgangspunt van Smits te delen dat gehandicapten 'binnen zekere randvoorwaarden' niet gedwongen moeten worden in een instelling te wonen. "Maar er zijn wel bepaalde financiële grenzen." De staatssecretaris zegde toe in kaart te zullen brengen hoe de zorgkantoren tot een afweging komen om iemand naar een instelling te verwijzen.
De zorgkantoren zullen worden geïnstrueerd om cliënten helderder voor te lichten over de mogelijkheid om thuis te blijven tegen een vergoeding ter waarde van een verlijf in een instelling. Voor 1 april zal de staatssecretaris een brief naar de Kamer sturen waarin ze de financiële grenzen aangeeft waarbinnen iemand thuis kan worden verpleegd.
(Bron)

Geen opmerkingen: