dinsdag, januari 25, 2005

Veel zelfmoordpogingen gevangenen in Guantanamo

Meer dan twintig gevangenen op de Amerikaanse legerbasis in Guantanamo hebben in augustus 2003 geprobeerd zichzelf op te hangen of te wurgen in een poging het leven in de gevangenis te ontregelen en nieuwe bewakers van hun stuk te brengen. Dat heeft het Amerikaanse leger maandag bekendgemaakt.
De protestacties in augustus 2003 volgden op een stijging van het aantal zelfmoordpogingen na de komst van de nieuwe commandant Geoffrey Miller. Hij arriveerde met de opdracht om meer informatie uit de honderden gevangenen te krijgen die de Verenigde Staten vaak al jaren zonder vorm van proces op de basis in Cuba vasthouden.
Volgens het Amerikaanse leger waren slechts twee van de drieëntwintig incidenten serieuze zelfmoordpogingen die ziekenhuisopname en psychiatrische behandeling vereisten. Het leger onderscheidt incidenten waarbij de gevangene zonder interventie waarschijnlijk overlijdt van gevallen die het vragen van aandacht als doel hebben.
Het Amerikaanse leger rapporteerde 350 incidenten in 2003 waarbij gevangenen zichzelf letsel toebrachten, waaronder 120 pogingen tot ophanging. Sinds de opening van het kamp in januari 2002 zijn volgens het Amerikaanse leger 34 zelfmoordpogingen ondernomen.
De laatste maanden volgen de berichten over mishandeling van gevangenen op Guantanamo Bay elkaar in rap tempo op. Een belangrijke ambtenaar van het Amerikaanse ministerie van justitie schrijft in een brief, waar het persbureau Associated Press de hand op heeft weten te leggen, dat het ministerie van defensie niets heeft gedaan met vier door de Amerikaanse federale recherche FBI gerapporteerde gevallen van mishandeling.
Zo zou een ondervraagster de geslachtsdelen van een gevangene vastgegrepen hebben en zijn duimen naar achteren hebben geduwd, zou het hoofd van een gevangene compleet bedekt zijn met tape, en zou in twee gevallen een hond zijn gebruikt om een gevangene te intimideren. Die gevangene zou later bovendien in een isoleercel zijn gezet tot hij tekenen vertoonde van extreme psychische stress.
Leonard Rubenstein, hoofd van de stichting Dokters voor Mensenrechten uit de Amerikaanse staat Massachusetts, benadrukt dat het verband onderzocht moet worden tussen de zelfmoordpogingen en de ondervragingstechnieken en omstandigheden waarin de gevangenen vastzitten. Volgens de commandant die Miller vorig jaar opvolgde, Jay Hood, is het aantal zelfmoordpogingen en het toebrengen van zelfletsel gedaald ten opzichte van 2003. In het kamp bevindt zich nu een psychiatrische afdeling.
(Bron)

Geen opmerkingen: