dinsdag, januari 25, 2005

Huismerkcosmetica Trekpleister als slechtste uit de bus

UTRECHT - De cosmeticaproducten van het huismerk van drogisterijketen De Tuinen bevatten de minste hormoonverstoorders, die van De Trekpleister de meeste.
In bijna alle geteste cosmetica (52 van de 55), variƫrend van aftershave, bodylotion tot babybillendoekjes en shampoos, zitten dit soort stoffen die schadelijk kunnen zijn.
Dit blijkt uit de Grote Gif(vrije) Cosmeticatest van Stichting Natuur en Milieu en Milieudefensie. Zij beginnen dinsdag een campagne voor schone cosmetica. In hun opdracht onderzocht TNO 55 cosmeticaproducten op vier groepen hormoonverstoorders: flalaten, parabenen, synthetische muskverbindingen en triclosan.
Slechts drie shampoos waren vrij daarvan. Alle andere artikelen bevatten een of meer hormoonverstoorders. Van de geteste hormoonstoffen zijn schadelijke effecten voor vruchtbaarheid en voortplantingsorganen aangetoond, aldus de organisaties. Tevens is er een verhoogde kans op astma en enkele vormen van kanker.
Of individuele consumenten schadelijke gevolgen ondervinden, hangt af van de hoeveelheid die zij via cosmetica binnenkrijgen. Een directe relatie met bepaalde ziekten is moeilijk te bewijzen. "De kans op schade is echter aanzienlijk", meldden Natuur en Milieu en Milieudefensie.
Onderzoek wijst uit dat het lichaam veel van deze stoffen bevat. Tijdens de zwangerschap en via moedermelk kan het (ongeboren) kind eraan worden blootgesteld. Ftalaten, die worden toegepast om geurstoffen te fixeren, worden het meest aangetroffen. Triclosan, een antibacterieel middel, het minst.
Natuur en Milieu en Milieudefensie willen helemaal af van hormoonverstoorders in cosmetica. Voor alle stoffen bestaan alternatieven die alleen soms wat duurder zijn. De organisaties pressen de overheid de risicovolle stoffen te vervangen, via snelle invoering van de Europese Reach-voorstellen voor registratie van chemicaliƫn.
(Bron)

Geen opmerkingen: