maandag, januari 24, 2005

Russische parlementariërs willen joodse organisaties verbieden

Een groep nationalistische Russische parlementariërs wil een landelijk verbod op joodse organisaties omdat die zouden aanzetten tot rassenhaat en antisemitisme zouden uitlokken. De groep heeft de Russische federale procureur-generaal Vladimir Oestinov twee weken geleden een brief gestuurd met daarin het verzoek een onderzoek te starten naar de organisaties en zo nodig een proces te beginnen "om alle religieus en etnisch joodse organisaties te verbieden".
Volgens de brief, die is verzonden door het Doemalid Aleksandr Kroetov van de Moederland-partij, propageert het jodendom al tweeduizend jaar vreemdelingenhaat. En de antisemitische uitlatingen in de nieuwsmedia zijn door de joodse organisaties zelf geschreven juist om zich tegen echt antisemitisme te beschermen, aldus de nationalistische politici in de brief. De parlementariërs stelden ook dat de gehele democratische wereld vandaag de dag economisch en politiek wordt beheerst door het internationale jodendom.
Leiders van joodse organisaties hebben de regering van de Russische president Vladimir Poetin geprezen om haar tolerantie ten opzichte van andere religies in Rusland. Maar rechtengroepen beschuldigen de autoriteiten ervan te weinig te doen om de weer groeiende groep antisemieten en andere racisten in het land aan te pakken.
De Russische opperrabbijn Berel Lazar noemde de parlementariërs die de brief naar Oestinov stuurden "niet goed bij hun hoofd, of wel goed bij hun hoofd maar dan ontzaglijk cynisch". Hij zei dat de politici steun van de bevolking probeerden te krijgen door de antisemitische kaart te spelen. Voorzitter Alla Gerber van de Russische Holocaust-organisatie zei het verschrikkelijk te vinden dat juist nu de zestigste verjaardag van de bevrijding van Auschwitz door het Rode Leger wordt gevierd "we kunnen spreken over het gevaar van fascisme in de landen die het fascisme versloegen".
Het kantoor van de Russische procureur-generaal was niet onmiddellijk bereikbaar voor commentaar op de brief. Onder de parlementariërs die de brief hebben ondertekend zijn leden van de genoemde Moederland-partij, van de Liberaal-Democratische Partij van de notoir antisemitische Vladimir Zjirinovski en van de Communistische Partij.
(Bron)

Geen opmerkingen: