dinsdag, maart 01, 2005

'Duinen onveilig door krachtigere golven'

De Nederlandse duinen zijn niet zo veilig als totnogtoe gedacht werd. De golven op de Noordzee zijn veel krachtiger en massiever dan altijd werd aangenomen. Deskundigen stellen dinsdag in De Telegraaf dat 'werk gemaakt moet worden' van de beveiliging van de kust.
Volgens hoogleraar Kustwaterbouwkunde aan de Technische Universiteit Delft Marcel Stive 'beukt' de zee met een kwart meer energie op de kust dan ongeveer vijftig jaar geleden is vastgelegd. Na de watersnoodramp in 1953 werd de golfslag van de Noordzee in kaart gebracht.
De golven zijn in vijftig jaar groter en krachtiger geworden, meent de wetenschapper. Bij een stijgende zeespiegel zal de hoogte van de golven op de Noordzee toenemen en daarmee de kracht. "Die kracht wordt onderschat. Hoe krachtiger een golf, hoe meer energie hij heeft en hoe gevaarlijker hij op de kust slaat", zegt Stive.
Maandag bleek uit onderzoek van Maurice de Hond dat tweederde van de Nederlanders geen vertrouwen heeft in de Nederlandse zeewering. Bijna een kwart van de vierduizend ondervraagden gaf aan wel vertrouwen te hebben in het huidige stelsel van dijken en duinen.
(Bron)

Geen opmerkingen: