dinsdag, maart 01, 2005

Politie ontruimt Maagdenhuis

AMSTERDAM - De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag het Maagdenhuis ontruimd, dat ongeveer tweehonderd studenten maandagavond hadden bezet. Op verzoek van het college van bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) forceerde de politie rond 01.30 uur de voordeur om de bezetters eruit te halen. Ze heeft alle studenten aangehouden en in speciale bussen meegenomen voor verhoor, aldus een woordvoerder.
De plannen voor het hoger onderwijs van staatssecretaris Rutte leiden volgens de studenten tot een verarming van het onderwijs.
Oude tijden herleefden toen de studenten aan het begin van de avond het bestuurscentrum van de UvA binnengingen. Sinds de legendarische bezettingsactie in 1969, was het Maagdenhuis al vaker het mikpunt van studentenprotesten.
Binnen een mum van tijd wisten de bezetters alle toegangsdeuren tot het pand te barricaderen met ijzeren staven en meubilair. Het plan was te blijven zitten totdat staatssecretaris Rutte (Onderwijs), tegen wie de actie was gericht, zou schikken in zijn volgens de studenten abominabele beleid.
De ontruiming verliep zonder noemenswaardige problemen, aldus de politie. De bezetters hadden laten weten het Maagdenhuis niet vrijwillig te zullen verlaten. Het was echter wel hun bedoeling vreedzaam te blijven, zodat de studenten zich uiteindelijk allemaal overgaven.
Volgens een woordvoerder van de actievoerders was het politieoptreden, met name bij het binnengaan van het pand, af en toe flink heftig. Studenten die op de trappen stonden, werden hardhandig weggestuurd. Voor zover bekend raakte niemand ernstig gewond.
De universiteit besloot de bezetting niet langer te tolereren nadat urenlange onderhandelingen met de studenten op niets waren uitgelopen. Collegevoorzitter Sijbolt Noorda had bij staatssecretaris Rutte van Onderwijs aangedrongen op overleg.
Daarvan kon volgens Rutte dinsdagmorgen nog geen sprake zijn, mogelijk wel later deze week. Dat was voor de UvA reden om het Maagdenhuis te laten ontruimen. Noorda vond dat de studenten na alle aandacht te hebben gekregen, het Maagdenhuis weer moesten verlaten. Hun actie was immers niet tegen de UvA gericht.
De plannen voor het hoger onderwijs van staatssecretaris Rutte leiden volgens de studenten tot een verarming van het onderwijs. Zij eisen daarom meer inspraak. Universiteiten mogen studenten straks na 5,5 jaar studie een veel hoger collegegeld gaan vragen. Dit kan oplopen tot 4500 euro per jaar. Verder wil hij dat universiteiten studenten gaan selecteren voor topstudies of er een hoger collegegeld voor vragen.
(Bron)

Geen opmerkingen: