Belastingdienst onderzoekt Amsterdamse politici
AMSTERDAM - De fiscus is een omvangrijk onderzoek begonnen naar de belastingaangiftes van alle gemeenteraadsleden, wethouders en fractiemedewerkers in Amsterdam in de periode tussen 2002 en 2004. De belastingdienst onderzoekt of zij hun onkostenvergoeding op de juiste wijze hebben opgegeven, berichtte NRC Handelsblad vrijdag. Zij moeten opgevoerde kosten met bonnetjes kunnen hardmaken.
Voorzitter W. Codrington (GroenLinks) van het presidium, het dagelijks bestuur van de Amsterdamse gemeenteraad, liet weten dat de fiscus twee maanden geleden alle noodzakelijke informatie opvroeg. De belastingdienst kwam in actie na de zogeheten bonnetjesaffaire in Amsterdam. Die langslepende affaire begon in mei na een onderzoek naar de uitgaven van de Amsterdamse partijen door de gemeentelijke accountantsdienst Acam.
Toen bleek dat voormalig wethouder F. Huffnagel als fractievoorzittervan de VVD had verzuimd 20.000 euro aan onkostenvergoeding op te geven aan de fiscus. De affaire kostte Huffnagel zijn kop als wethouder Financiƫn.
Later kwam naar buiten dat ook het CDA, Mokum Mobiel en Leefbaar Amsterdam fractiebestedingen onrechtmatig hadden uitgegeven. Vorige week moesten twee raadsleden van het CDA opstappen toen bleek dat zij extra onkostenvergoedingen hadden ontvangen. Fractievoorzitter G. van Oudenallen van Mokum Mobiel had als raadslid subsidie betaald aan een pr-bedrijf waarvan zij zelf de eigenaar is.
Volgens het NRC richt het onderzoek van de fiscus zich niet alleen op zittende politici, maar ook op raadsleden en wethouders die na 2002 zijn opgestapt. Daaronder vallen oud-wethouder Rob Oudkerk en de huidige burgemeester van Leeuwarden, Geert Dales.
Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam heeft vrijdag een aangifte ontvangen van VVD-fractievoorzitter R. Blom in Alphen aan den Rijn. De aangifte is onder anderen gericht tegen Huffnagel, de opgestapte CDA-fractievoorzitter L. Spee en Van Oudenallen.
De raadsleden hebben de fractiebudgetten ten eigen bate aangewend, stelt Blom in de aangifte. Hij vraagt justitie een onderzoek in te stellen en zo nodig tot vervolging over te gaan. "We gaan de aangifte eerst bestuderen", aldus een woordvoerder van het OM.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten