donderdag, augustus 11, 2005

Commotie over internetbeelden terreurdoelen

AMSTERDAM - Het internet is een belangrijk hulpmiddel voor terroristen om mogelijke doelen te bestuderen. Gedetailleerde satellietbeelden van potentiƫle terroristische doelen in Nederland zijn gratis te vinden op het net. Via de zoekprogramma's Google Earth en Google maps kan ingezoomd worden op onder meer het Binnenhof, Paleis Noordeinde en de Rotterdamse haven, zo schrijft het Algemeen Dagblad donderdag.
Terrorisme-deskundige Dick Leurdijk van Instituut Clingendael vindt dat de overheid maatregelen moet nemen. De kwetsbaarheid van overheidsgebouwen en de Rotterdamse haven worden vergroot door de toegankelijkheid van de informatie, zegt Leurdijk in de krant. "De gratis beschikbaarheid van de beelden verlaagt de drempel."
Het ministerie van Binnenlandse Zaken ziet geen aanleiding om maatregelen te nemen. De informatie die daarop staat, is volgens een woordvoerder al op diverse andere manieren verkrijgbaar.
Bovendien gaat het niet om vertrouwelijke informatie, zei hij donderdag. "De informatie is handig, maar niet nieuw", aldus de zegsman. De VVD en de PvdA in de Tweede Kamer vinden die conclusie te voorbarig en willen dat veiligheidsdeskundigen eerst grondig onderzoek doen naar de mogelijke risico's van de zoeksystemen van Google Earth en Google Maps.
Als die er zijn, dan moeten er maatregelen volgen om de programma's te ontdoen van schadelijke elementen, zei VVD-Kamerlid Weekers. Hij kan zich voorstellen dat bepaalde gegevens onzichtbaar worden gemaakt. Ook PvdA-Kamerlid Wolfsen wil van de experts weten wat het gevaar zou kunnen zijn van de satellietbeelden en hoe actueel ze zijn. Als er risico's aan kleven, moet de overheid in overleg met de beheerder maatregelen nemen, zei Wolfsen.
Gebruikers van Google Earth kunnen met het programma zoeken naar adressen, die vervolgens worden getoond op een satellietafbeelding waarop straten en gebouwen duidelijk zichtbaar zijn. Zo is het mogelijk in te zoomen op de haven in Rotterdam, enkele ministeries en het Binnenhof. Het programma stelt mensen ook in staat om virtueel over een landschap te 'vliegen' of een route te plannen.
Minister Remkes (Binnenlandse Zaken) liet eerder weten dat de website www.risicokaart.nl moet worden aangepast. Burgers kunnen daarop informatie krijgen over gevaarlijke objecten in hun woonomgeving, maar de VVD-bewindsman vreest dat terroristen misbruik van de kaart zullen maken. Remkes eist dat de zogeheten effectcirkels die aangeven hoever een ramp zich rond een object kan uitstrekken, van de website worden gehaald.
Maar de provincies die de databank op internet beheren, weigeren dat tot dusver te doen. Ze menen dat ze verplicht zijn de burgers zo volledig mogelijk te informeren. Remkes kijkt volgens de woordvoerder welke wettelijke mogelijkheden er zijn om de effectcirkels van de site te halen. Hij zal de kwestie binnenkort opnieuw bespreken met de commissarissen van de koningin.
(Bron)

Ze moeten niet zaniken: die info staat ook op kaarten en plattegronden.

Geen opmerkingen: