donderdag, augustus 11, 2005

FNV waarschuwt regering

De FNV dreigt zijn steun in te trekken voor een reeks hervormingsplannen van de regering. De vakcentrale zegt donderdag dat het kabinet er alles aan moet doen om de koopkracht voor de Nederlandse burgers op peil te houden. Daarmee reageert de bond op nog vertrouwelijke berekeningen die het Centraal Planbureau (CPB) aan het kabinet heeft verstrekt.
Uit de cijfers blijkt dat de koopkracht volgend jaar meer onder druk komt te staan dan de regering tot nu toe verwachtte, schrijven diverse media donderdag. De oorzaak van deze ontwikkeling is de doorwerking van de gestegen energieprijzen, de verhoging van de milieuheffing op elektriciteit en de invoering van het nieuwe zorgstelsel op 1 januari.
Voor ouderen met een aanvullend pensioen en kleine ondernemers zou dit een lager inkomen betekenen. Ook de lagere inkomensgroepen zouden zonder aanvullende maatregelen volgend jaar minder te besteden hebben.
Het kabinet moet nu volgens de FNV over de brug komen met lastenverlichting. Gebeurt dat niet, dan trekt de bond zijn steun in voor hervormingen van onder meer het zorgstelsel, WW, WAO en het vroegpensioen. Volgens de vakcentrale is er ruimte: "De sociale fondsen voor werknemersverzekeringen als de WAO en WW zitten overvol. Verlaging van de sociale premies maakt arbeid goedkoper en betekent een stimulering van de economie."
Ook de politiek reageerde op de vertrouwelijke berekeningen van het CPB. Regeringsfracties D66 en CDA hebben gezegd inkomensgevolgen te willen zien. Tweede-Kamerlid Ferd Crone (PvdA) zegt donderdag in een uitzending van BNR Nieuwsradio dat er door de hogere gasbaten en de aantrekkende economie 'genoeg' geld is voor lastenverlichting voor de lagere en middeninkomens.
(Bron)

Geen opmerkingen: