dinsdag, augustus 09, 2005

Russische marine gaat zelf robotboten kopen

De Russische marine gaat twee Scorpio-robotboten kopen, zo is dinsdag bekendgemaakt. Omdat de Russen er niet zelf over beschikten, moest een Britse Scorpio er het afgelopen weekeinde aan te pas komen om de Russische duikboot los te maken die op de bodem van de Stille Oceaan verstrikt was geraakt in een visnet.
De marine is er in de Russische pers van beschuldigd niets te hebben geleerd van de ramp met de kernonderzeeƫr Koersk, die vijf jaar geleden naar de bodem van de Barentszzee zonk en waarvan de 118 bemanningsleden omkwamen. Een deel van de bemanning had wellicht gered kunnen worden als een reddingsoperatie eerder op gang was gekomen. De zeven bemanningsleden van de vorige week donderdag vastgelopen duikboot hebben hun leven te danken aan het Britse ingrijpen.
Vlootcommandant Viktor Fjodorov zei dat minister van defensie Sergej Ivanov persoonlijk toestemming heeft gegeven voor de aankoop van twee robotboten. Een Scorpio, een onbemande reddingsduikboot, kost afhankelijk van het type tussen de 810.000 en 4 miljoen euro.
(Bron)

Geen opmerkingen: