dinsdag, augustus 09, 2005

'Ontsnapte tbs'er Ernst opgepakt'

De vorige week donderdag ontsnapte tbs'er Marciano Ernst is dinsdag opgepakt. Dat meldt de Leeuwarder Courant. Justitie maakte de ontsnapping van Ernst zaterdag bekend. Wanneer de man geen medicijnen gebruikt, kan hij gewelddadig worden.
De Surinamer werd in 1997 veroordeeld wegens een geweldsdelict in Rotterdam. Donderdag liep hij weg uit een kliniek in het Brabantse Halsteren. De man zou zonder begeleiding van het ene paviljoen naar het andere lopen, maar ging ervandoor. Om het terrein van de kliniek staat geen hek.
De Tweede-Kamerfracties van VVD, PvdA en Geert Wilders vroegen minister van Justitie Piet Hein Donner (CDA) direct om opheldering over de ontsnapping van Ernst. Eerder dit jaar wist de tbs'er Wilhelm S. tijdens een proefverlof te ontkomen aan zijn begeleider. Hij werd ruim een week later opgepakt in de binnentuin van een woning in de Amsterdamse Jordaan. Dat was de woning van een 73-jarige man, die dood werd gevonden op zijn boot op het Noordhollandsch Kanaal bij Landsmeer. Het slachtoffer bleek met geweld te zijn gedood. S. wordt ervan verdacht de man te hebben gedood.
Donner kreeg naar aanleiding van dit incident kritiek van de Tweede Kamer. Zo zou te laat melding zijn gemaakt van het feit dat S. niet was teruggekeerd naar de tbs-kliniek in Balkbrug, waar hij werd behandeld. De minister zegde de Kamer tijdens een spoeddebat over de kwestie toe in het vervolg 48 uur na het ontsnappen van een tbs'er de media in te seinen.
(Bron)

Geen opmerkingen: