donderdag, augustus 11, 2005

Economie groeit sneller dan gedacht

VOORBURG - De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal opgeleefd. Ten opzichte van het eerste kwartaal groeide de economie met 1,2 procent. In vergelijking met een jaar geleden bedroeg de economische groei 1,3 procent, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.
De groei is vooral te danken aan een hogere export en hogere investeringen. Consumenten en de overheid gaven minder uit, een trend die zich al lange tijd voordoet en waar voorlopig nog geen einde aan lijkt te komen.
Het tweede kwartaal telde wel een werkdag meer dan het tweede kwartaal in 2004, tekent het CBS bij het positieve groeicijfer aan. Ook nam de werkgelegenheid in de afgelopen drie maanden minder af dan in de vijf voorgaande kwartalen.
"We zitten nu dichter in de buurt van het groeitempo van vorig jaar, toen de gemiddelde economische groei op 1,7 procent uitkwam", zei hoofdeconoom Michiel Vergeer van het CBS in een toelichting.
In het eerste kwartaal van 2005 kromp de economie nog met 0,5 procent, onder druk van de teruglopende binnenlandse bestedingen en de lagere groei van de export. In volume was de groei van de export in het tweede kwartaal weliswaar vrijwel gelijk aan die in het eerste kwartaal, maar een verschil is volgens het CBS wel dat de groei van puur Nederlandse producten duidelijk aantrok in het afgelopen kwartaal.
Twee Rotterdamse economen hadden voorspeld dat ook het tweede kwartaal een krimp zou laten zien, waarmee Nederland in een recessie zou belanden. "Deze voorspelling is niet uitgekomen", aldus Vergeer.
(Bron)

Geen opmerkingen: