vrijdag, oktober 13, 2006

Kamer woedend over schrappen Lingo

DEN HAAG - Het CDA is woedend over de beslissing van netcoördinator Ton F. van Dijk (Ned. 1) om de woordquiz Lingo de nek om te draaien. CDA-Kamerlid Joop Atsma bevraagt dinsdag tijdens het vragenuurtje in het parlement minister Maria van der Hoeven (Media) over de kwestie. Dat meldde hij vrijdag.
Volgens Atsma raakt de beslissing van Van Dijk het hart van het publieke bestel. De coördinator wil het spelletje van presentatrice Lucille Werner stoppen omdat er te veel oudere kijkers naar kijken. Van Dijk wil een spel voor zowel jonge als oude kijkers.
"Wat is dat voor raar soort discriminatie? Donderdag keken er iets meer dan 800.000 kijkers. Blijkbaar zijn dat veel ouderen, maar is dat erg? Ons publieke omroepbestel is niet gemaakt voor dit soort overwegingen, maar dat alle groepen in de samenleving moeten worden bereikt."
Het CDA wil dat Van der Hoeven bekijkt hoe Hilversum met pluriformiteit omgaat en dat ze ingrijpt. De politieke partij was altijd al een tegenstander van het in september ingevoerde programmeringsmodel, waarin op de publieke zenders programma's naar genre over de netten worden verspreid. Door dit model is de macht van de omroepen zeer verkleind en dat zint het CDA niet. Atsma vindt het daarom absurd dat één man een programma als Lingo kan stoppen, tegen de wil van de TROS.
De volksvertegenwoordiger noemt de beslissing een dictaat van de coördinator. Hij plaatst ook vraagtekens bij de doelgroep die Van Dijk in kaart heeft gebracht. Volgens de CDA'er kijken er ook veel allochtonen en lager opgeleiden naar het spelletje.
Premier Jan Peter Balkenende wil zich niet mengen in de discussie over de stopzetting. "Het kabinet gaat niet over de programmering van de omroepen", aldus de minister-president. Wel "voelt hij mee met alle mensen die het programma zullen missen".
"Uit menselijk oogpunt" kan Balkenende zich de "teleurstelling voorstellen": "Hoe graag zien wij niet presentatrice Lucille Werner", zei hij na afloop van de wekelijkse vergadering van de ministerraad.
PvdA-woordvoerder Martijn van Dam vindt het net als Atsma schandelijk dat Lingo om deze reden moet verdwijnen. Hij zal daarom stevig van leer trekken in het voorgenomen debat dinsdag in de Tweede Kamer. Maar hij zal dan ook zeker het CDA voorhouden dat die partij in het verleden heeft ingestemd met het verlenen van meer macht aan de raad van bestuur Publieke Omroep.
"Wij hebben daar destijds tegen gestemd, juist om dat soort problemen te voorkomen", aldus Van Dam. Hij ziet niet direct een oplossing ontstaan na het vragenuurtje met de minister. "Het enige wat zou kunnen is dat er een spoedwet komt, maar dat zie ik niet snel gebeuren. Ik denk dat een actie van boze kijkers eerder effect sorteert."
Voorzitter Karel van Doodewaerd van de TROS heeft zijn spelletje, dat al sinds 1989 bestaat, al vaker door woelige wateren geloodst. Hij hoopt dat dat nu ook weer zal lukken, liet hij vrijdag weten. Hij is blij met de politieke ophef.
Omroep MAX heeft op zijn site een register geopend waar mensen hun steunbetuigingen kwijt kunnen. De seniorenomroep vindt de stopzetting een vorm van leeftijdsdiscriminatie. Driekwart van de kijkers is 50 jaar of ouder, stelt de omroep.
(Bron)

Als dat programma populair is, en het zit volgens de nieuwe indeling op de verkeerde zender, dan verplaats je het toch? Nog niemand is gewend aan die nieuwe indeling, dus dat maakt nu nog niet uit. En als ze in Hilversum echt slim zijn, maken ze een speciaal seniorennet.

Geen opmerkingen: