maandag, oktober 09, 2006

'Wodka mag van allerlei grondstoffen'

BRUSSEL - Wodka mag van allerlei landbouwproducten worden gemaakt, als het maar op het etiket komt te staan. Dat staat in een rapport van de Duitse christendemocraat Horst Schnellhardt voor het Europees Parlement.
Het parlement stemt over enkele weken waarschijnlijk in met het rapport, een reactie op een voorstel van de Europese Commissie.
De grondstof van wodka is nu veelal onduidelijk. Volgens kenners maakt het echter wel verschil. Europese fabrikanten gebruiken veelal graan, aardappelen of suikerbieten. Maar Russische producenten distilleren ook fruit tot wodka, dat meestal uit ruim 70 procent alcohol bestaat.
Huidig EU-voorzitter Finland had voorgesteld het aantal grondstoffen van wodka te beperken. Ze zeggen de consumenten te willen beschermen tegen slecht smakende wodka. Beperking zou tegelijk in het belang zijn van Scandinavische landen, waar grote producenten van wodka zijn gevestigd.
Volgens het rapport van het Europees Parlement moet het etiket de grondstof bijna even groot vermelden als de letters wodka. Als meerdere grondstoffen zijn gebruikt, moet de drank gemengde wodka heten, vindt Schnellhardt.
Het rapport krijgt alvast steun van Jules Maaten (VVD), die het onderwerp behartigt namens de liberale fractie ALDE in het parlement. "Een goede oplossing. Zo weet de consument wat hij koopt", zei Maaten maandag. Hij verwacht dat het rapport steun krijgt van een meerderheid in het parlement.
Maaten stelt wel dat het verschil tussen de verschillende grondstoffen wodka bijna niet te proeven is.
Wodka is wereldwijd een van de meest verkochte sterke dranken.
Nederland is een vrij grote producent van wodka. Bijvoorbeeld het Schiedamse bedrijf Nolet exporteert het merk Ketel 1 naar de Verenigde Staten. Nederlandse fabrikanten zijn tegen beperkingen van het aantal grondstoffen, volgens hen is er amper smaakverschil en wordt wodka veelal gebruikt als mixdrank.
(Bron)

_Bijna_ niet te proeven. Wie legt meneer Maaten de betekenis van 'bijna' uit?

Geen opmerkingen: