donderdag, oktober 12, 2006

Kamer worstelt met werkloze jongeren

DEN HAAG - De Tweede Kamer worstelt met de aanpak van werkloze jongeren met onvoldoende opleiding. Het CDA wil hen aanpakken via de leerwerkplicht tot 23 jaar en desnoods met sancties in een scholingstraject of aan werk helpen.
Maar de VVD meent dat je niet iedereen tot 23 jaar over één kam kan scheren, omdat er ook jongeren zijn die "gewoon" op wereldreis gaan. De PvdA vindt weer dat gemeenten te weinig geld krijgen om de jongeren "echt te helpen".
Dat bleek donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer met staatssecretaris Henk van Hoof van Sociale Zaken. Volgens Van Hoof is de Kamer te ongeduldig. Hij wees erop dat diverse ministeries en gemeenten nog maar net begonnen zijn met het opzetten van projecten.
Zo onderzoekt het ministerie van Justitie welke drang of dwang kan worden toegepast op onwillige jongeren die niet werken en ook niet naar school gaan. Daarbij wordt gedacht aan een boete op ontduiking van de leerwerkplicht tot 23 jaar en als deze niet betaald wordt desnoods detentie.
De bewindsman zelf kijkt samen met zijn collega's van Onderwijs en gemeenten aan de hand van proefprojecten wat wel en niet nodig is om het perspectief op een baan en een diploma voor werkloze jongeren te vergroten. Daarvoor komt 20 miljoen euro beschikbaar.
Maar dat is volgens de PvdA niet genoeg. "Bijvoorbeeld met de pilot in Deventer kunnen maar vijftien tot twintig jongeren geholpen worden, terwijl de gemeente al 150 probleemgevallen in het vizier heeft", aldus PvdA-Kamerlid Jet Bussemaker.
Zij vindt samen met het CDA dat er meer drang op werkloze jongeren uitgeoefend moet worden, ook al vragen ze geen uitkering aan en hebben ze nooit een criminele misstap begaan.
Zo wordt er ook door gemeenten gewerkt aan het idee van voorzitter Hans de Boer van de Taskforce Jeugdwerkloosheid om onwillige jongeren tot 23 jaar zonder werk of opleiding in een kazerneachtige omgeving discipline bij te brengen.
Van der Sande vreest echter voor schending van het recht op privacy. Eerder dit jaar bleek uit onderzoek van Berenschot dat er een groep van 12.000 tot 14.000 ongemotiveerde jongeren is en dat zij min of meer ongrijpbaar zijn.
"Pas als deze jongeren hun hand ophouden en bijstand aanvragen, kun je ze in een scholingstraject stoppen", aldus de VVD'er. Daarop verweet Bussemaker de liberalen "wel jongeren tot 27 jaar bijstand te ontzeggen, maar ze geen perspectief te bieden".
(Bron)

Mooi idee, jongeren die niet werken of leren opsluiten. Er staan nog wel wat asielzoekerscentra leeg.

Geen opmerkingen: